Juo alkoholia ja kerrytä kiloja – näin elät yli 90-vuotiaaksi, väittää tutkimus

Kohtuullinen juominen, pieni ylipaino, harrastaminen, kevyt liikunta ja kahvinjuonti voivat olla pitkän iän salaisuus, väittää amerikkalaistutkimus.

Suuri amerikkalaistutkimus väittää, että kohtuullinen juominen ja muutaman lisäkilon kerryttäminen voisivat olla yhdeksänkymppiseksi elämisen salaisuus. Kalifornian yliopiston '90+ study'-nimen saaneessa tutkimuksessa seurattiin ihmisiä, jotka olivat eläneet yli 90-vuotiaiksi. Tutkimukseen osallistui 1 700 amerikkalaista, ja se aloitettiin vuonna 2003.

Alkoholi ja pieni ylipaino avaimia pitkään ikään

Tutkimuksessa saatiin selville viisi merkittävää tekijää, jotka linkittyivät pitkäikäisyyteen. Tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka joivat noin kaksi lasia viiniä tai olutta joka päivä, oli 18 prosenttia matalampi riski ennenaikaiseen kuolemaan verrattuna täysin raittiisiin.

Pieni ylipaino – ei tosin liikalihavuus – yli 70-vuotiailla yhdistettiin tutkimuksessa myös matalaan aikaisen kuoleman riskiin. Tosin pieni ylipaino laski tutkimuksen mukaan riskiä vain kolme prosenttia.

– Minulla ei ole selitystä tähän, mutta uskon vahvasti, että kohtuullinen juominen lisää pitkäikäisyyttä, kertoo yksi päätutkijoista, professori Claudia Kawas.

Pienelle ylipainolle selitys löytyy Kawasin mukaan ihmisen biologiasta. Hänen mukaansa ikää voi pidentää parhaiten keräämällä painoa 2,2–4,5 kilogrammaa kymmenessä vuodessa.

– Alipainoisilla ihmisillä oli 50 prosenttia korkeampi kuolleisuus. Ei ole huono asia olla laiha, kun olet nuori, mutta on todella huono asia olla laiha, kun olen vanha, Kawas sanoo.

Harrastukset, kevyt liikunta ja kahvinjuonti myös vaikuttavat

Pitkän iän salaisuus ei kuitenkaan ollut vain pieni ylipaino ja kohtuullinen juominen, vaan myös muutama muu asia vaikutti. Tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka viettivät vähintään kaksi tuntia päivässä harrastuksen parissa, oli 21 prosenttia matalampi riski ennenaikaiseen kuolemaan.

11 prosenttia pienempi todennäköisyys ennenaikaiseen kuolemaan oli myös heillä, jotka harrastivat 15–45 minuuttia maltillista liikuntaa päivässä. Kahvilla huomattiin olevan myös positiivinen vaikutus: Kaksi kuppia kahvia päivässä laski todennäköisyyttä kymmenellä prosentilla.

Alkoholin kohtuullinen nauttiminen on aikaisemmissakin tutkimuksissa todettu edistävän pitkäikäisyyttä. Sama on todettu myös kahvin kohdalla, esimerkiksi tässä jättitutkimuksessa.

Kawasin mukaan vinkit voivat pidentää elinikää, mutta eivät välttämättä takaa terveitä viimeisiä vuosia. Esimerkiksi tutkimuksen hyväksi toteamat elämäntyylivalinnat eivät näytä vaikuttavan millään tavalla dementian syntymiseen.

– Ihmisten pitäisi yrittää sisällyttää elämäänsä niin monta näitä asioita päiväänsä kuin mahdollista, jos he toivovat antavansa itselleen parhaimman mahdollisuuden elää kypsään ikään, Kawas neuvoo.

Lähteet: NZHerald, 90+ study

***

Ethän syö itseäsi muistisairaaksi? Katso video!

7:47

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja