Julkisella puolella plastiikkakirurgit auttavat sairaita ja vammautuneita – "Toimimme joskus elämän ja kuoleman rajamailla"

Plastiikkakirurgia mielletään lähinnä ulkonäön paranteluksi, mutta julkisella puolella se on osa vaikeiden sairauksien ja vammojen hoitoa.

Julkisessa sairaanhoidossa ei tehdä puhtaasti esteettistä eli elimistön normaaleja muutoksia korjaavaa kirurgiaa. Plastiikkakirurgia on julkisella puolella niitä varten, joiden kehon ulkomuoto ja toiminta on esimerkiksi sairauden tai tapaturman jäljiltä vaurioitunut. Tällöin puhutaan niin sanotusta rekonstruktiivisesta kirurgiasta, jolla korjataan kudospuutoksia.

– Me toimimme täällä joskus elämän ja kuoleman rajamailla hoitaessamme potilaita vaikeiden sairauksien tai tapaturmien johdosta, HYKS:n plastiikkakirurgian vastaava ylilääkäri ja professori Hannu Kuokkanen sanoo.

Kuokkanen kertoo, että heillä hoidetaan esimerkiksi syöpäpotilaita.

– Ihosyövän ja pehmytkudossyövän poistot ja korjaukset ovat meillä yleisiä toimenpiteitä. Yksi iso potilasryhmä ovat rintasyöpäpotilaat, Kuokkanen sanoo.

Rintasyöpähoidot ovat muuttuneet niin, että kun osa rintaa poistetaan rintasyöpäleikkauksessa, niin samalla tehdään plastiikkakirurgisia toimenpiteitä. Niiden tarkoituksena on säilyttää rintojen symmetria rintasyöpäleikkauksen jälkeenkin.

– Jos joudutaan poistamaan koko rinta, niin usein samassa yhteydessä tehdään rinnan korjausleikkaus. Uusi rinta muodostetaan siirtämällä kudosta useimmiten joko omasta reidestä, vatsasta tai selästä rinnan alueelle.

– Iso ja kasvava potilasryhmä ovat rintasyöpään altistavan geenivirheen kantajat. Heille saatetaan tehdä ennalta ehkäisevä rintojen poisto, jotta he välttyisivät rintasyöpään sairastumiselta.

Syöpäpotilaiden lisäksi HYKS:n plastiikkakirurgit hoitavat tapaturmapotilaita.

– Heillä voi olla esimerkiksi pehmytkudosvammoja tai avomurtumia. Lisäksi hoidamme lasten synnynnäisiä kehityshäiriöitä: halkioita, kallon epämuodostumia ja vaikka jättimäisiä karvaluomia.

HYKS:ssä on myös Suomen ainoa palovammakeskus, jonne kaikkein vaikeimpien palovammojen hoito on keskitetty.

– Perinteisen plastiikkakirurgian puolelta teemme vartaloa korjaavaa kirurgiaa, kuten laihdutusleikkausten jälkeisten muutosten korjauksia tai rintojen korjausleikkauksia kookkaiden rintojen aiheuttamien niska-, hartia- ja liikuntavaivojen takia.

Lue myös:

    Uusimmat