Julius Kivimäki välttyy rangaistukselta katoamistempustaan – "Eihän se viranomaista iloiseksi tee"

Vastaamo-syytetty Aleksanteri Kivimäki on kateissa ja etsintäkuulutettu 2:10
Julius Aleksanteri Kivimäki on kateissa ja etsintäkuulutettu. Katso uutisjuttu aiheesta.

Julius Aleksanteri Kivimäki jatkaa viranomaisten pakoilua. Vaikka Kivimäki jäisi myöhemmin kiinni, pakomatkasta ei seuraa hänelle erillistä sanktiota.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta ja suuresta tietovuodosta syytetty Julius Aleksanteri Kivimäki on jälleen pakosalla.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus päästi Kivimäen tutkintavankeudesta kesken Vastaamo-jutun oikeudenkäynnin ja määräsi hänet perusmuotoiseen matkustuskieltoon. Käytännössä tämä tarkoitti, että Kivimäen tuli oleskella sovitulla alueella Espoossa ja ilmoittautua säännöllisesti poliisiasemalla.

Näin tapahtuikin, kunnes Vastaamo-jutun syyttäjät valittivat käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen ja vaativat, että Kivimäen tulisi edelleen olla vangittuna.

Syyttäjien näkemyksen mukaan on olemassa todellinen riski, että Kivimäki yrittäisi taas paeta viranomaisia ulkomaille. Ennen kiinni jäämistään mies pakoili virkavaltaa useiden kuukausien ajan. Hänet löydettiin Ranskasta noin vuosi sitten.

Hovioikeus oli syyttäjien kanssa samaa mieltä. Kivimäki määrättiin takaisin tutkintavankeuteen viime perjantaina.

Miestä ei ole sen jälkeen tavoitettu. 

Poliisi on etsintäkuuluttanut Kivimäen. Poliisin mukaan miestä etsitään parhaillaan ainakin Espoosta.

Asianajaja: Hän valmistautuu istuntoihin

Kivimäki on itse kiistänyt julkisuudessa pakoilevansa. Hän kommentoi muun muassa Helsingin Sanomille maanantaina, että on Espoossa ja aikoo ilmoittautua itse viranomaisille.

Niin ei ole toistaiseksi tapahtunut.

Kivimäen puolustusasianajajan Peter Jaarin mukaan Kivimäki valmistautuu parhaillaan ensi viikon käräjäistuntoja varten. Vastaamo-jutun on määrä jatkua tiistaina.

Jaari ei ole kommentoinut Kivimäen pakoa tai sijaintia tarkemmin. Tiedossa ei ole, missä Kivimäki todellisuudessa oleskelee, tai onko hän esimerkiksi paennut maasta.

Pakeneminen olisi Kivimäen puolustuksen kannalta huono asia. Kivimäki on oikeudessa kiistänyt jyrkästi kaikki häntä vastaan esitetyt rikossyytteet. Tässä valossa pakeneminen voisi näyttäytyä erikoisena ratkaisuna.

Toisaalta pakenemisesta ei myöskään seuraa Kivimäelle sanktioita.

– Eihän se viranomaista iloiseksi tee, mutta ei siitä mitään kummempaa sanktiota seuraa, toteaa yksi Vastaamo-jutun syyttäjistä, aluesyyttäjä Pasi Vainio.

Vainio ei halua ottaa kantaa siihen, voisiko Kivimäen pakenemisella olla myöhemmin vaikutusta siihen, miten käräjäoikeus arvioi Kivimäen syyllisyyttä.

– Oikeuttahan käydään rikosasiasta, että oikeus sitten arvioi asiaa itse. En osaa sanoa, onko tällä mitään vaikutusta. 

Lue myös:

    Uusimmat