Aleksanteri Kivimäki on kateissa ja etsintäkuulutettu – asianajaja MTV Uutisille: Hän ei ole pakenemassa

Näin Julius Kivimäki kommentoi oikeudenkäyntiä MTV Uutisille 3:40
"Eiköhän tämä homma ole kohta paketissa" – Näin Kivimäki kommentoi oikeudenkäyntiä MTV Uutisille 7. helmikuuta.

Käräjäoikeus vapautti Kivimäen helmikuun alkupuolella.

Helsingin hovioikeus on määrännyt Vastaamo-syytetty Aleksanteri Kivimäen uudelleen vangittavaksi. Syyttäjän mukaan Kivimäkeä ei ole tavoitettu hovioikeuden perjantaisen vangitsemispäätöksen jälkeen. Kivimäki on etsintäkuulutettu ja poliisi etsii aktiivisesti häntä.

Poliisin mukaan Kivimäki on määrätty ilmoittautumaan Espoon pääpoliisiasemalla, mutta hän ei ole noudattanut määräystä.  

Aluesyyttäjä Pasi Vainio kertoo MTV Uutisille, että tämän aamuisen tiedon mukaan Kivimäkeä ei ole tavoitettu. 

– Hovioikeuden päätös tuli perjantaina iltapäivällä, jolloin se annettiin tiedoksi myös Kivimäelle. Käsitykseni mukaan hänet on yritetty tavoittaa, mutta häntä ei ole toistaiseksi tavoitettu. On nyt poliisin asia toimeenpanna täytäntöön tämä vangitseminen.

Kivimäki kiistää Helsingin Sanomille pakoilevansa viranomaisia. Hän sanoo HS:lle olevansa Espoossa ja että hänet tullaan "varmasti näkemään oikeudessa.”

Kivimäen asianajaja Peter Jaari kertoo MTV Uutisille ettei tiedä missä Kivimäki on, mutta hän ei ole pakenemassa.

– Kehotin ilmoittautumaan, mutta hänen viestinsä oli, että nähdään viimeistään ensi viikolla käräjäoikeudessa ja luotan siihen että hän sinne ilmestyy, jollei poliisi tavoita häntä aiemmin, Jaari kommentoi viestitse. 

Kanneltiin karkaamisvaaran takia

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus vapautti Kivimäen tutkintavankeudesta 5. helmikuuta ja määräsi hänet matkustuskieltoon. Kivimäen piti ilmoittautua poliisille joka toinen päivä.

Käräjäoikeus otti huomioon, että Kivimäki oli ollut tutkintavankeudessa jo yli vuoden sekä sen, että syytteet asiassa oli luettu ja Kivimäki oli vastannut niihin. Lisäksi häntä oli jo kuultu henkilökohtaisesti käräjillä.

Syyttäjät valittivat käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

– Kantelimme käräjäoikeuden päätöksestä juuri karttamisvaaran takia. Asia oli hovioikeudessa vireillä kaksi viikkoa, Vainio kertoo.

Hovioikeus antoi ratkaisunsa perjantaina iltapäivällä. Hovioikeuden mukaan matkustuskielto tehostettunakaan ei olisi riittävä keino varmistamaan, ettei Kivimäki yrittäisi paeta. 

Oikeus katsoi, että karttamisvaaraa on Kivimäen aiemman käyttäytymisen ja hänen henkilökohtaisten olosuhteidensa takia pidettävä huomattavana.

– Matkustuskielto ei -- konkreettisesti estä esimerkiksi väärien matkustusasiakirjojen hankkimista tai Suomesta poistumista. Tehostettuun matkustuskieltoon liittyvä valvontalaite on myös mahdollista itse poistaa, hovioikeus sanoi päätöksessään.

Asianajajan Jaarin mukaan hovioikeuden päätöksessä ei ollut pohdittu tarpeeksi laillisuusperiaatteita ja siitä "uupui kokonaan rationaalinen päättely".

– Kuinka hovi voi puhua pakenemisvaarasta ja odottaa noin kaksi viikkoa ratkaisun antamista. Jos pelko oli todellista, niin luulisi hovin kiirehtineen päätöstä.

Hän muistuttaa Kivimäen noudattaneen matkutuskieltoa tarkasti.

Hovi: Ei vaaranna puolustusta

Hovin mukaan vangittuna pitäminen ei myöskään ole kohtuutonta tai suhteetonta asian laatuun, Kivimäen henkilöön, hänen olosuhteisiinsa tai hänen ikäänsä liittyvistä syistä.

– Hovioikeus toteaa, ettei vangittuna pitäminen ole kohtuutonta myöskään sillä Kivimäen vetoamalla perusteella, että se vaikeuttaa hänen puolustautumistaan asiassa ottaen huomioon, että Kivimäen puolustuksesta huolehtii kaksi puolustajaa.

Kivimäkeä, 26, syytetään lokakuun lopulla alkaneessa oikeudenkäynnissä muun muassa törkeästä tietomurrosta ja törkeästä kiristyksestä. Syyttäjät vaativat Kivimäelle seitsemän vuoden vankeusrangaistusta yhteensä yli 21 000 uhriin kohdistuneista rikoksista.

Kivimäkeä syytetään törkeästä tietomurrosta, liki 9 600 törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, yli 21 300:sta törkeän kiristyksen yrityksestä sekä 20 törkeästä kiristyksestä. Hän on kiistänyt kaikki syytteet.

Vastaamo-oikeudenkäynnissä oli istunto viimeksi viime viikon maanantaina ja Kivimäki osallistui tuohon istuntoon vapaalta. Vapauduttuaan hän on osallistunut jokaiseen käräjäoikeuden istuntoon henkilökohtaisesti.

Tällä viikolla oikeudenkäynnin istunnoissa on taukoviikko. Ensi viikolla alkaa loppulausuntojen käsittely.

– Istunnot jatkuvat ensi viikolla normaalisti siitä huolimatta, onko Kivimäkeä tavoitettu vai ei, Vainio kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat