Juhlakakku Sitrustäytteellä

Tämä kakkuresepti sopii isompiin juhliin, ja voit tehdä myös pienemmän n. 6-8 hengen kakun n. 18-20 cm vuokaan –pienennä tällöin annos puoleen. Tee kakku vaiheissa juhlia edeltävinä päivinä.

Elina Halttunen, Christina Aaltio ja Arja Savela valmistivat Juhlakakun Sitrustäytteellä Terveysmessuilla Helsingissä lokakuussa 2012.

Tarvitaan: iso n. 26 cm irtopohjavuoka, n. 15 hengelle

Kakkupohja:

6 munaa
3 dl sokeria
3 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta tai Erikoisvehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta

Leivitykseen:

rasvaa
Myllyn Paras Kauraleseitä tai Korppujauhoja

Kostutus:

n. 2 dl sitrusliköörivettä, esim. limoncelloa + vettä tai vaaleaa mehua (esim. vedellä laimennettua sitruunamehua)

Täyte:

200 g lemon curdia
400 g satsumia tai greippejä pieneksi pilkottuna
2 dl kuohukermaa tai vastaavaa (1 tlk, voi olla laktoositon)
250 g mascarpone-tuorejuustoa
200 g sitruunarahkaa
2-3 rkl sitruslikööriä, esim. limoncelloa tai sitruunamehua + sokeria

Kakun kuorrutus:

500 g vaahtokarkkisokerimassaa tai kaulintamassaa

Tee näin:

1. Ota raaka-aineet huoneenlämpöön muutama tunti ennen kakkupohjan valmistusta, koska munat vatkautuvat parhaiten huoneenlämpöisinä. Voitele tasapohjainen kakkuvuoka (halkaisija 24-26 cm) ja leivitä pinta leseillä.

2. Vatkaa puhtaassa kulhossa sokeri ja munat kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe ja jauhot ja sekoita ne vaahtoon. Älä vatkaa. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175-asteisen uunin alatasolla n. 20–30 min. Kumoa kakku vähän jäähtyneenä.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää tuorejuusto ja rahka. Mausta sitrusliköörillä tai sitruunamehulla ja halutessasi hieman sokerilla.

4. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan pitkäteräisellä sahalaitaisella veitsellä. Aseta alin levy tarjoiluvadille, kostuta sitrusvedellä käyttäen lusikkaa tai sivellintä. Levitä päälle lemoncurdia, hedelmäpaloja ja tuorejuustorahkaa.

5. Nosta seuraava kakkulevy päälle. Paina kämmenellä kevyesti. Kostuta ja tee toinen väli kuten edellinen. Nosta kolmas kakkulevy päälle ja kostuta myös sitä vähän. Paina kevyesti kämmenellä tai esim. työlaudalla, jotta pinnasta tulee tasainen. Voit tehdä kakun tähän asti valmiiksi jo edellisenä päivänä. Kakku saa mielellään mehevöityä kylmässä ainakin muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.

6. Levitä kakun pinnalle ohut kerros lemoncurdia. Tee valmiista vaahtokarkkisokerimassasta kakun pinta. Kauli massa ohueksi isoksi levyksi ja muotoile tasaisesti kakun päälle painellen. Koristele mieleiseksi.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat