Juhani Tammisen 10 vinkkiä: Näin sohvaperunasta kuoriutuu kuntoilija

Juhani "Tami" Tamminen tietää, miten sohvaperunan kunto saadaan kohenemaan. Mistään taikatempusta ei suinkaan ole kyse, ja siksi projektissa pitäisi edetä maltilla. Tamminen muistuttaa, että mikäli olet rapakunnossa, lähde hyvin hitaasti liikkeelle. Lue tästä Tammisen 10 vinkkiä parempaan oloon!

1. Liiku päivittäin. Ryhdy harrastamaan liikuntaa puoli tuntia joka päivä. Lajilla ei ole väliä, se voi olla kävelyä, pyöräilyä tai uintia. Pääasia on, että liikunta on yhtäjaksoista ja että hengästyt ja hikoilet.

2. Löydä itsellesi mielekäs laji. Esimerkiksi sauvakävely on aivan häikäisevä liikuntamuoto, sillä siinä on koko kroppa mukana!

3. Älä haukkaa liian isoja paloja kerralla. Vaikkapa painoon liittyvää tavoitetta kohti pitäisi edetä pieni pala kerrallaan. Tavoitepaino kannattaa asettaa esimerkiksi vuoden päähän.

4. Lähde liikkeelle heti aamusta. Juo pari lasia vettä ja vedä lenkkitossut jalkaan, suihkun jälkeen olet kuin uusi ihminen.

5. Älä tankkaa ennen kuin lähdet liikkumaan. Syö aamiainen vasta urheilusuorituksen jälkeen, silloin elimistö polttaa rasvaakin ihan eri tahtiin. Jos tämä tuntuu mahdottomalta, syö vaikka siivu ruisleipää.

6. Liikkumiseen ei tarvita suurta setelinippua. Tarvikehysteria on täysin ylimitoitettua. Kävelyä harrastavan ei tarvitse hankkia muuta kuin hyvät kävelykengät. Juoksuun taas tarvitaan hyvät juoksutossut ja uintiin simmarit.

7. Pukeudu lämpimästi. Pakkasaamuina kannattaa laittaa pipo päähän ja hanskat käteen. Vaatetusta on helpompi vähentää kuin lisätä.

8. Suosi ulkoliikuntaa. Raittiissa ilmassa kannattaa ehdottomasti kuntoilla, siellä opit nauttimaan luonnosta, eivätkä kelit ole suinkaan liian kylmät.

9. Varaudu energiamäärän tuplaantumiseen. Kun liikunta on osa elämääsi, olet energisempi. Kuten ulkoministerimmekin on todennut, tunti liikuntaa päivässä antaa kaksi tuntia lisää energiaa. Tämä pätee kaikkiin ikäryhmiin.

10. Pidennä suoritusaikaa hiljalleen. Kun olet liikkunut päivittäin puoli tuntia parin kuukauden ajan, nosta liikuntasuorituksen kestoa 40 minuuttiin. Kun vuosi on tullut täyteen, harrasta liikuntaa tunnin verran päivässä. Liikun itse joka päivä 60 minuuttia, tänäänkin lähden lenkille jääkiekkotreenien jälkeen, ja sen jälkeen menen vielä kuntosalile, Tamminen kertoo.

Lisää tehokkaita vinkkejä kunnonkohottamiseen löytyy Juhani Tammisen ja Jukka Ropposen kirjasta 10 askelta elämäsi kuntoon.

Lue myös:

    Uusimmat