Juhana Vartiainen toppuuttelee Posti-kohua: "Työntekijöille aiottu sopimus kunnianarvoisa – kysymys ei ole mistään riistopalkoista"

Postin pomon palkka puhuttaa – Postin hallintoneuvoston jäsen Juhana Vartiainen kommentoi kohua 8:25
Katso koko keskustelu videolta!

Postin hallintoneuvoston jäsen Juhana Vartiaisen (kok.) mukaan postin työntekijöille aiotussa uudessa työehtosopimuksessa ei ole kyse "riistopalkoista".

Posti siirtää pakettilajittelunsa nykyistä halvemman työehtosopimuksen piiriin marraskuussa, mikä vaikuttaa noin 700 työntekijän palkkaan.

Aamun Huomenta Suomessa vieraillut Vartiainen ei usko julkisuudessa esitettyihin lukuihin, että postin työntekijöiden palkat laskisivat 30–50 prosenttia muutoksen vuoksi.

– Kun on esitetty näitä lukuja, että palkat voivat laskea 30 tai 50 prosenttia, niin minusta tuntuu, että lopputulema ei ole ihan tällaista. Nämä ovat yhden osapuolen lukuja.

Vartiaisen mukaan postin työntekijöille aiottu Teollisuusliiton sopimus on "kunnianarvoisa".

– Kysymys ei ole mistään riisto- tai orjapalkoista.

– Minun nähdäkseni työehdot menevät kuitenkin lähemmäksi sen työmarkkinan muiden työntekijöiden ehtoja.

Vartiainen sanoo, ettei ole ollut sopimassa postin toimitusjohtaja Heikki Malisen palkasta. Malinen tienasi viime vuonna lähes miljoona euroa.

"Tällaisen kysymyksen äärelle poliitikkoja kertyy kuin kärpäsiä hunajapurkille"

Malisen palkka on herättänyt ihmetystä, kun samaan aikaan työntekijöiden työehtosopimusta aiotaan muuttaa.

Esimerkiksi opetusministeri Li Andersson (vas.) totesi perjantaina Facebook-kirjoituksessaan, että säästökuuri tulisi koskea koko organisaatiota eikä vain työntekijöitä.

– Tällaiset palkkauskysymykset pitää käsitellä huolella, mutta poliittinen keskustelu on siihen mahdollisimman huono paikka, Vartiainen kommentoi.

– Tiedän, että tällaisen kysymyksen äärelle poliitikkoja kertyy kuin kärpäsiä hunajapurkille, mutta tämä on nykymaailman ominaisuus, että hyville johtajille maksetaan kovasti.

"Hyvä johtaja voi olla kullan arvoinen"

Vartiainen toteaa, ettei johtajille tulisi maksaa enemmän kuin on välttämätöntä.

– Minä olen "tiukkis" siinä. Valtion pitää ostaa hyvää johtajaosaamista markkinoilta ja maksaa sen, mikä siitä pitää maksaa, mutta ei yhtään enempää.

Yleisellä tasolla Vartiainen sanoo, että nykyaikaisessa taloudessa on piirteitä, jotka nostavat johtajien palkkoja.

– Koska verkostoedut ovat niin isoja, että kilpaillaan siitä, kuka hallitsee markkinaa. Silloin hyvä johtaja voi olla kullan arvoinen.

Lue myös:

    Uusimmat