Juha Vainio: Legendan laulut – 48 mestariteosta

(Warner)

Juha Vainio (1938–1990) sanoitti uransa aikana joidenkin arvioiden mukaan yli 2 500 laulua. Muille artisteille sanoitettujen ja sävellettyjen kappaleiden lisäksi Vainio lauloi myös itse, vaikka ei omien sanojensa mukaan ääntään kummoisena pitänytkään. Tupla-cd Legendan laulut sisältää 48 ”Junnun” esittämää laulua 1960-luvun puolivälistä 1990-luvun alkuun. Mukana on yksi ennen julkaisematon äänite, Reino Helismaan kunniaksi tehty Repen muistolle.

Levyiltä löytyvät kaikki Vainion persoonat rallirenkutuksia vääntävästä kansanmiehestä (Kauhea kankkunen, Matkarakastaja) syvien tuntojen tulkkiin (Albatrossi, Sellaista elämä on), elämäniloa pursuavasta luonnonlapsesta (Käyn ahon laitaa) nostalgiseen kadonneen ajan kaipaajaan (Vanhojapoikia viiksekkäitä). Pikkutuhmista renkutuksista hienovaraisimpiin tunnehehkutuksiin liukuvia kappaleita yhdistää Vainion konstailematon tulkinta ja miehen täysin loogiset, mutta aivoja kutkuttavan yllätykselliset, loppuun asti viilatut riimittelyt. Vastaavia sanailijoita ei suomalaisen iskelmän piirissä ole enää nähty.

Levyn tunnelmat vaihtelevat laidasta laitaan ilman helposti hahmotettavaa logiikkaa sillä kappaleita ei ole järjestetty kronologisesti eikä teemoittain. Vaihtelu kuitenkin virkistää, sillä mikään siirtymä kappaleesta toiseen ei särähdä korvaan.

Legendan laulut -tupla on erinomainen poikkileikkaus Vainion tunnetuimpiin teksteihin ja sävellyksiin. Tosifanille ja yleensä suomalaisesta musiikkihistoriasta kiinnostuneelle investoinnin arvoinen on kuitenkin myös huikea 10 cd:n paketti, joka sisältää myös kirjan mestarin elämästä ja tuotannosta. Tuplalevyn kansivihkonen sisältää julkaisutietojen lisäksi informatiivisen tunnelmallisen otteen isomman paketin kirjasta.

Teksti: Jouni Vikman

Lue myös:

    Uusimmat