JP Siilin Sieniretki-elokuva kiteyttää keski-ikäisen mielen urautumisen – Siili: "Toivottavasti ei jää mun parhaaksi elokuvaksi"

Parhaaseen sienestysaikaan syyskuussa 2022 ensi-iltansa saavassa elokuvassa yritetään rikkoa ikääntyvän ajattelumalleja. Ohjaaja-käsikirjoittaja JP Siili valikoi saaristomaisemat kuvauspaikoiksi osittain armeija-aikojensa vuoksi.

Sieniretki-komediaelokuva kertoo kahden keski-ikäisen miehen, PJ:n (Martti Suosalo) ja Jamin (Ville Myllyrinne), ystävyydestä. Päähenkilöt heijastelevat elokuvan ohjaajan ja käsikirjoittajan JP Siilin sekä hänen ystävänsä Samin ajatuksia ja kokemuksia. PJ on elokuvakäsikirjoittaja ja Jami autokauppias, jotka yrittävät yhdessä räjäyttää omia pinttyneitä, iän mukanaan tuomia ajattelumallejaan.

­ ­­­­­­– Niin leffan kuin oikean elämän ystävyksiä yhdistää se, että molemmat tunnistavat keski-ikäisen ihmisen ajattelun mallin, joka on vääjäämättä jumahtanut omiin uomiinsa. Muuttumattomuus ei ole paras ratkaisu, kun ympärillä oleva maailma kuitenkin muuttuu koko ajan. Tavallisesti tämä oman ajattelun muutos tapahtuu niin, että altistaa itseään erilaisille ajatuksille, ihmisille ja keskusteluille. Tässä elokuvassa ystävykset päättävät kuitenkin yrittää oikopolkua muutoksen aikaansaamiseksi: he hakevat psykedeelikokemusta sienistä, Siili kertoo.

Siilin mielestä pääroolien näyttelijöitä, Suosaloa ja Myllyrinnettä, yhdistää poikkeuksellinen komediantaju.

– Luonteeltaan he ovat hyvin erilaiset ihmiset. Kun heidät asettaa yhteen, niin syntyy onnellisia ristiriitoja ja törmäyksiä. Näitä oli ihana seurata kuvauksissa ja työstää leikkauspöydällä, Siili kertoo.

Elokuva on kuvattu kuvankauniissa maisemissa Turun saaristossa ja Kemiönsaaren Kasnäsissä. Kuvausjakso osui kesän 2021 mehevimpään aikaan, kun kelit olivat kauneimmillaan.

­ ­­­­­­– Tämä oli elokuvana poikkeuksellisen nautinnollinen työ, kun tätä sai tehdä saaristomaailmassa. Aivan kuin olisi kesäretkellä ollut! Usein kuvausten päätteeksi koko ryhmä on aika poikki, mutta me vitsailimme, että voitaisko vielä pari viikkoa jatkaa, Siili naurahtaa.

Ohjaaja-käsikirjoittajan lämmin suhde saaristoon juontaa juurensa armeija-ajoista, jolloin hän palveli rannikkotykistössä.

­ ­­­­­­– Siellä saarilla ja rannoilla tuli elettyä täysi vuodenkierto ja nähtyä kaikki vuodenajat. Tiivis suhde saaristoon syntyi silloin. Nykyisin veneilen, joten saaristo on sillä tavalla läsnä elämässä.

Keski-ikäisyys näyttäytyy Siilille siten, että joihinkin lauseisiin täytyy lisätä sana ”toivottavasti”.

­­­­­­– Elän sellaisen harhan vallassa, että koen koko ajan kehittyväni ja oppivani lisää. Tämä toivottavasti tarkoittaa sitä, että on mahdollisuus jatkaa näitä hommia ja sitä itse kuvittelemaansa kehityspolkua. Jollekin tuossa juuri sanoin, että toivottavasti Sieniretki ei jää mun parhaaksi elokuvaksi, Siili kertoo.

Komediassa näyttelevät Suosalon ja Myllyrinteen rinnalla muun muassa Satu Silvo, Minttu Mustakallio, Jaana Saarinen,  Anu Sinisalo, Vesa Vierikko ja Eero Ritala. Ensi-ilta on 30.9.2022.

Katso elokuvan traileri tästä.

Lue myös:

    Uusimmat