Jouluun värejä juureksista

Porkkana, punajuuri, lanttu - siinä joukko juureksia, joita olemme tottuneet nauttimaan joulupöydässämme. Monelle maistuu myös peruna eri muodoissaan laatikoissa ja rosollissa. Myös punakaalista tai -sipulista syntyy perinteisiä, värikkäitä jouluruokia. Kasvikset - erityisesti juurekset - tuovat jouluun makuja ja ruokapöytään värejä.

Vaihtelua joulutorttuihin

Suomalaisissa perinteisissä jouluruoissa kuten laatikoissa ja rosolleissa käytetään monipuolisesti juureksia. Juureksista voi valmistaa myös muunlaisia jouluherkkuja. Ne sopivat leivontaan, marmeladin valmistukseen ja niistä voi myös tehdä maistuvan torttutäytteen. Inkiväärillä, pomeranssilla ja neilikalla maustettu jouluinen punajuuri-porkkanatorttutäyte herättää joulunpunaisen värinsä avulla huomiota kahvipöydässä. Sama maistuva täyte sopii esimerkiksi piparien ja sinihomejuuston seuraksi juustotarjottimelle tai kinkun kaveriksi ruokalautaselle. Itsetehty joulunpunainen juurestäyte on myös mukava lahja annettavaksi naapureille ja tutuille.

Itsetehty ilahduttaa

Porkkanan makeus ja omenien hapokkuus antavat myös makua joulumarmeladeihin. Marmeladitalkoot pidetään viikkoa ennen joulua ja niistä tehdään joululahjoja ystäville ja sukulaisille. Marmeladit voi tehdä koristemuotteihin tai leikata neliömäisiksi paloiksi. Lasten suosikki on pitkät marmeladikäärmeet. Valmiit marmeladit pakataan voipaperilla vuorattuun astiaan odottamaan jouluaattoa. Myös makeaan ja suolaiseen leivontaan juuresraasteet sopivat hyvin. Esimerkiksi talkkunaiset porkkana-taatelileivät maistuvat vanhanajan joululle. Niitä voi leipoa etukäteen pakkaseen odottamaan joulua. Leivät tarjoillaan kinkkuviipaleiden ja jouluisen punajuuritäytteen kera esimerkiksi aattoillan aterian yhteydessä. Sellofaaniin käärittynä porkkana-taatelileipä on myös oiva lahja kiireisille joulumuoreille.

Jouluinen punajuuritäyte

4 porkkanaa
2 punajuurta
vettä
1 dl sokeria
3 tl tuoretta inkivääriä raasteena
4 tl sitruunamehua
0,4 tl suolaa
ripaus pomeranssinkuorta
ripaus jauhettua neilikkaa
1 rkl perunajauhoja

Pese, kuori ja kuutioi juurekset ja keitä kattilassa niukassa vedessä kypsäksi. Kaada vesi pois, soseuta juurekset sauvasekoittimella ja mausta. Lisää lopuksi perunajauho ja kuumenna sose kattilassa kunnes se kiehahtaa. Sekoita kuumennuksen aikana hiljalleen ja varo ettei kiehuvan kuuma sose räiskähdä päällesi. Käytä sosetta joulutorttujen täytteenä, tarjoa aamupalalla levitteenä tai glögillä pipareiden päällä sinihomejuuston kanssa.

Joulun omena-porkkanamarmeladit

noin 100 palaa

15 g agar-agaria (apteekista)
5 dl vettä
6 dl sokeria
0,75 dl soseutettua kypsää porkkanaa
0,75 dl omenasosetta 1,5 tl viinihappoa (apteekista) sokeria

Liota agar-agaria yön yli vedessä. Keitä agar-agaria liotusvedessään, kunnes säikeet ovat täysin sulaneet. Älä käytä kattilan kantta marmeladia keittäessäsi. Lisää sokeri ja keitä seosta hiljalleen 45 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Kokeile seoksen hyytymistä laittamalla lusikallinen seosta lautaselle. Kaada päälle kylmää vettä. Jos seos jähmettyy, se on valmista hyydytettäväksi. Jatka tarvittaessa keittämistä ja uusi koe. Lisää seokseen siivilän läpi porkkana- ja omenasose. Lisää viinihappo, sekoita ja kaada seos hyytymään laakeaan, kylmällä vedellä huuhdeltuun asiaan (20X25cm). Kuori vaahto pois pinnalta. Jäähdytä viileässä. Leikkaa hyytynyt marmeladi kuutioiksi tai ota siitä muotilla paloja. Pyörittele palat sokerissa. Säilytä marmeladit ilmavasti kuivassa paikassa, aluksi ilman kantta. Kuivahtaneet marmeladit voit säilyttää kannellisessa purkissa. Marmeladit säilyvät pari viikkoa.
Aattoillan porkkana-taatelileivät

2 kpl

100 g kuivattua taatelia
2 dl vettä
25 g hiivaa
1,5 tl suolaa
0,25 tl pomeranssinkuorta
0,25 tl anista
1 porkkana
1 dl talkkunaa
2 dl hiivaleipäjauhoja
noin 4,5 dl vehnäjauhoja 2 rkl öljyä

voiteluun
1 rkl siirappia
1 rkl vettä

Kuutioi taateli kulhoon. Varmista ettei siinä ole kiviä. Kaada päälle kiehuvaksi kuumennettu vesi. Anna taatelin pehmetä ja jatka kun neste on kädenlämpöistä. Murenna joukkoon hiiva, lisää mausteet ja hienoksi raastettu porkkana. Alusta taikinaan talkkuna ja jauhot. Lisää kimmoisaan, tasaiseksi alustettuun taikinaan öljy. Kohota taikina leivinliinan alla. Leivo taikinasta kaksi leipää. Kohota leivät uudelleen uunipellillä leivinliinan alla. Laita tässä vaiheessa uuni kuumenemaan 200C lämpötilaan. Leikkaa kohonneiden leipien pintaan viiltoja, sivele siirappi-vesiseoksella ja paista uunin alaosassa 35-40 minuuttia. Sivele leivät paistamisen loppuvaiheessa vielä toistamiseen.
(Mtv3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat