Jouluostoksille Tallinnaan – täällä teet parhaat löydöt!

Mihin Tallinnassa kannattaa suunnata jouluostoksille? Lento- ja matkahakukone Momondo kokosi yhteen sesongin parhaat vinkit.

Vanhaankaupunkiin ja toreille

Tallinnan vanhakaupunki on visiitin arvoinen joulunakin. UNESCOn suojelukohde on Pohjois-Euroopan parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja. Joulutunnelmaan pääsee jo kuljeksimalla sen mutkittelevilla mukulakivikaduilla piparkakkutalomaisen arkkitehtuurin keskellä.

Autenttisimmat joululahjat ja tuliaishankinnat löytyvät Virossa monesti toreilta ja markkinoilta. Tarjolla on paljon laadukasta paikallista käsityötä usein hyvinkin edullisesti. Jouluna kannattaa katsastaa ainakin seuraavat kolme toria.

Raatihuoneen tori

Raatihuoneen torin perinteiset joulumarkkinat ovat vanhankaupungin sydän ja päätapahtumapaikka aina marraskuun puolivälistä loppiaiseen saakka. Tämä Tallinnan suurin joulutori on yksi parhaista paikoista paikallisten valmistamien laadukkaiden käsitöiden löytämiseen. Tarjolla on usein esimerkiksi lampaanvillasta tehtyjä vaatteita ja asusteita, katajasta valmistettuja puuesineitä, takomotuotteita, koruja, käsintehtyä saippuaa ja kynttilöitä.

17.11.2017–6.1.2018, ma-la 10–18, Raekoja plats

Kukkatori

Viru-kadulla vanhankaupungin porttien suulla sijaitsee edullinen kukkatori, jonka runsaasta ja värikkäästä tarjonnasta voi ostaa joulukukat kotiin puolet kotimaan hintoja halvemmalla. Valikoimasta löytyy esimerkiksi lahjaksi tai joulupöydän kruunuksi sopiva, taidokkaasti tehty jouluasetelma. Mukaan kannattaa napata myös nippuja perinteisiä syvänpunaisia tulppaaneja.

Avoinna ma-su vuorokauden ympäri, Viru 26

Keskustori

Rosoisen autenttinen Keskustori (Keskturg) muistuttaa elävästi Neuvostoviron ajoista. Se sijaitsee lyhyen ratikkamatkan päässä keskustasta, ja siellä myydään kaikkea sekalaista aina vaatteista ruokaan. Ulkokojujen valikoimasta löytyy esimerkiksi kuivattuja koivu-, eukalyptus-tai tammivihtoja joulusaunaan parilla eurolla. Ruokaostoksille lähtevän kannattaa suunnata sisälle kauppahalliin: sieltä saattaa löytyä erikoisuuksia joulupöytään. Myös monipuolinen juustotarjonta on aina katsastamisen arvoinen.

Ma-la 7-17, su 7-16, Keldrimäe 9

Design-ostoksille

Moderni virolainen design on nyt kovassa huudossa. Se yhdistää vanhan käsityöperinteen aineksia raikkaalla otteella käytännönläheiseen ja puhdaslinjaiseen muotoiluun. Tallinnan lukuisat työpajat, galleriat ja käsityöläispuodit voivat sisältää todellisia löytäjä. Pane ainakin seuraavat korvan taakse.

Estonian Design House

Solaris Centren Estonian Design House on designfanin taivas. Se kokoaa saman katon alle yli sadan virolaissuunnittelijan tuotteita. Valikoimassa on ainakin vaatteita, sisustustavaraa, kalusteita ja valaisimia.

Solaris Keskus, Estonia pst 9

Tali

Kalamajan boheemissa kaupunginosassa sijaitseva Tali on suurimpia virolaisdesignin liikkeitä Tallinnassa. Sieltä löytyy muun muassa koruja, nahasta valmistettuja taidekäsitöitä, vaatteita ja sisustustavaraa.

Kotzebue 33, Kalamaja

Katariinan kilta

Katariinan kilta on vanhassakaupungissa sijaitseva ateljeekompleksi. Vieraat pääsevät seuraamaan aitiopaikalta muun muassa nahkatuotteiden, lasitaiteen, korujen, hattujen ja keramiikan valmistumista. Tuotteet ovat myynnissä, mutta täältä voi tilata myös omien toiveiden mukaisesti valmistetun tuotteen, vaikka klassisen tilkkutäkkipäiväpeiton. Samalla matkalla kannattaa piipahtaa viereisen Müürivahekadun viihtyisissä gallerioissa, kahviloissa ja putiikeissa.

Vene 12

Viron käsityöläistalo

Eesti Käsitöömaja eli Viron käsityöläistalo sijaitsee niin ikään vanhassakaupungissa. Sieltä voi ostaa sekä perinteistä että modernimpaa virolaista käsityötä. Mukana on luonnonmateriaaleista valmistettuja tekstiilejä, keramiikkaa ja puukäsitöitä. Samoista tiloista löytyy myös silkki-ja kansallispukuverstaat sekä kansantaiteen galleria.

Pikk 22

Villi kortti: tee oma joululahja virolaisten opeilla!

Tallinnassa voi päästää luovuutensa valloilleen ja valmistaa uniikin käsityön itselleen tai lahjaksi osallistumalla paikallisen ammattilaisen vetämälle työpajakurssille.

Esimerkiksi Örrekesen mosaiikkityöpajassa voi taiteilla vaikka lasisen maljakon tai kynttilänjalan, ja Asurkeraamika-studiolla saa mukaansa vietäväksi omatekoista ja uniikkia keramiikkaa kahden osallistumiskerran tuloksena. Hopeatyökurssilla oppii tekemään itse oman sormuksen tai korvakorut kultasepän klassisia työmetodeja ja -tekniikoita käyttäen.

Lähde: Momondo.fi​​​​​​​

Helsinkiä tehdään tunnetuksi huikealla videolla

Lumilautailijana tunnettu Eero Ettala ja Pablo Films julkaisivat huhtikuussa 2017 videon, jossa tutustutaan Helsinkiin lumilautailijan silmin.

Lue myös:

    Uusimmat