Joulumenu

Jouluinen sillitapas

  • 1 pkt Matjes-sillifileitä
  • 10 kaprismarjaa
  • 1 dl smetanaa
  • 1 punasipuli
  • leikattua ruohosipulia
  • valkopippuria
  • 4 viipaletta saaristolaisleipää
  • punamangoldin versoja

Vatkaa smetana vaahdoksi. Pilko sipuli pieneksi. Lisää smetanan joukkoon.

Lisää karpikset. Hienonna ruohosipuli ja lisää joukkoon. Leikkaa silli pieniksi kuutioiksi ja lisää joukkoon. Mausta pippurilla, tarkista suola. Muotoile tahnasta palloja ja laita tarjolle leipäpalojen päälle. Koristele punamangoldin versoilla.

Maa-artisokkapyre

  • 300 g maa-artisokkia
  • 200 g jauhoista perunaa
  • 1 salottisipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 timjamin oksa
  • 2 dl kanalientä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 80 g voita
  • punamangoldin versoja

Kuori ja pilko maa-artisokat. Pilko sipuli ja perunat. Murskaa valkosipulit.

Freesaa kaikki voissa. Lisää joukkoon kanaliemi, kerma ja timjamin oksa.

Lisää ripaus suolaa. Keitä 15 minuuttia kunnes juurekset ovat pehmeitä.

Poista timjamin oksa ja soseuta juurekset. Lisää tarvittaessa keitinlientä.

Tarkista suola. Koristele yrteillä.

Haudutettu siika

  • 600 g siikafileetä
  • 1 ½ l kalalientä
  • 1 timjamin oksa
  • tillin varsia

Kuumenna kalaliemi. Tee viillot tillin varsiin. Lisää tillit ja timjamin oksa liemeen. Hauduta siikaa liemessä (n. 100°c) 15 minuuttia. Valuta pyyhkeen päällä ennen esillelaittoa.

Suklaatryffelit

  • 200 g taloussuklaata
  • 1tl raastettua appelsiinin kuorta
  • 1 dl kuohukermaa
  • 3 rkl konjakkia
  • 30 g voita

Murra suklaa noin 2 cm:n paloiksi ja sulata mikrossa puolella teholla.

Sekoita aina välillä (kuumennus 20 sek, sekoitus, kuumennus 20 sek jne.).

Lisää joukkoon voi paloina, kerma, konjakki ja raastettu appelsiinin kuori.

Pursota lautaselle ja jäähdytä.

Banaanipudding

  • 1 kananmuna
  • 1 dl sokeria
  • 110 g suolatonta voita
  • 1 dl kuohukermaa
  • 110 g banaanisosetta
  • 100 g mantelijauhoja
  • 2 ½ dl sokerikakkumuruja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • vaniljajäätelöä

Kiehauta kerma ja voi. Lisää banaanisose. Vaahdota muna ja sokeri. Kaada banaanisose muna-sokerivaahdon sekaan koko ajan sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää edelliseen. Laita massa voideltuun vuokaan ja paista 175°c:ssa n. 25 minuuttia. Tarjoile jäätelön kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat