Jotain hyvää sentään! Korona sai ihmiset lopettamaan tupakoinnin: "Olin kyllästynyt heräämään yskien ja pihisten"

Kaija ja Ilkka Erkkilä ovat keränneet yli 750 000 tupakantumppia 0:30
Kaija ja Ilkka ovat keränneet yli 750 000 tupakantumppia. Hyvinkäällä asuva eläkeläispariskuntovat keränneet päämäärätietoisesti roskia jo vuosien ajan.

Jo miljoona ihmistä on päättänyt lopettaa tupakoinnin koronapandemian aikana.

Koronakeväässä ei monien mielestä ole ollut minkäänlaisia positiivisia puolia, mutta pieni hopeareunus löytyi tupakointia kartoittavasta brittiselvityksestä.

ASH-järjestö kamppailee tupakoinnin haittoja vastaan, ja järjestön mukaan jo miljoona ihmistä on lopettanut tupakoinnin koronapandemian alettua, kertoo CNN. Lisäksi 440 000 ihmistä on yrittänyt tumpata lopullisesti. 

41 prosenttia tumppasi pandemian takia

ASH:in ja lontoolaisen UCL-yliopiston selvityksessä analysoitiin kyselyä, johon vastasi 10 000 ihmistä.

BBC:n mukaan viimeisen neljän kuukauden aikana lopettaneista 41 prosenttia kertoi päätöksen liittyneen suoraan koronavirukseen. Nuoret lopettivat tupakoinnin useammin kuin vanhemmat.

Lopettajia enemmän kuin vuosikymmeniin

Vastaavia tuloksia on saatu muualtakin. UCL-yliopisto on tehnyt jo vuosien ajan tupakointiin liittyvää selvitystä, jossa kysellään briteiltä heidän tupakointitottumuksistaan. Heinäkuun 2020 tulosten mukaan yhä useampi tumppaa pysyvästi: viimeisen 12 kuukauden aikana 7,6 prosenttia kyselyyn osallistuvista kertoi lopettaneensa.

Tulosten mukaan useampi ihminen on lopettanut tupakoinnin vuoden 2020 aikana kuin minään vuonna sen jälkeen, kun kyseistä tutkimusta alettiin vuonna 2007 tehdä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Olin kyllästynyt heräämään yskien ja pihisten"

Koronapandemian yhteydessä on puhuttu perussairauksista eli pitkäaikaissairauksista, jotka lisäävät ihmisen riskiä sairastua viruksen aiheuttaman covid-19-taudin vakavampaan muotoon. Tupakointiin ja sen riskeihin voi jokainen itse vaikuttaa opettamalla. 

ASH:in haastattelema Lee aloitti tupakoinnin 18-vuotiaana, mutta onnistui lopettamaan vuonna 2020. Hän kertookin terveytensä parantuneen. Lee kertoo, että maailman nykytilan huomioon ottaen hän on onnistumisestaan hyvin onnellinen.

– Olin kyllästynyt heräämään yskien ja pihisten, joten pakotin itseni kokeilemaan lopettamista. Kun panin [nikotiini]laastarin paikalleen, se oli siinä, Lee sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat