Jos nuoriso saisi päättää, eduskuntaan pääsisivät piraatit, eläinoikeuspuolue ja myös tv:stä tuttu Markus Kuotesaho – suurimmat puolueet vihreät, PS ja kokoomus

Ratkaisevatko nuoret äänestäjät eduskuntavaalit? 2:31
Ratkaisevatko nuoret äänestäjät eduskuntavaalit?

Eduskuntaan suurimpina puolueina nousisivat vihreät, perussuomalaiset ja kokoomus, jos nuorisovaalien äänestäjät saisivat asiasta päättää. Edustajapaikkoja jaettaisiin myös pienpuolueille.

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssin koordinoimien Nuorisovaalien kärjessä oli vihreät 17,1 prosentilla äänistä. Kokoomus ja perussuomalaiset jakoivat toisen sijan, kumpainenkin 14,5 prosentin äänisaaliilla. Neljänneksi suurin puolue oli keskusta 11,7 prosentilla äänistä.

Vihreiden paikkamäärä kasvoi 11 edustajalla ja perussuomalaisten kymmenellä. Kokoomus taas menettäisi kahdeksan edustajaa ja keskusta jopa 11.

Nuorisovaalien perusteella puoluepaikkoja ropisisi myös eduskunnan ulkopuolisille pienpuolueille, kuten Seitsemän tähden liikkeelle, Liike Nytille, piraattipuolueelle, eläinoikeuspuolueelle ja Suomen kommunistiselle puolueelle. Yksittäisenä edustajana valittiin myös Ylen Perjantai-dokkareista tuttu romukauppias Markus Kuotesaho.

Yhteensä 877 koulussa järjestetyissä nuorisovaaleissa äänesti 62 935 ihmistä. Äänistä 3 628 hylättiin. Ilmoittautuneista äänestysprosentti oli noin 48 prosenttia. 

Lue myös:

    Uusimmat