Jorma Ollila on "puolet viikosta eläkeläinen", mutta pitää yhä yhteyttä Bill Gatesiin – näin hän kuvaa aikansa pahimpia kilpailijoitaan

Jorma Ollilla ja Bill Gates pitävät yhteyttä aktiivisesti 2:01
Jorma Ollila kertoo: Tästä syystä hän pitää yhteyttä Bill Gatesiin aktiivisesti.

Entinen Nokia-johtaja Jorma Ollila ei ole kokenut itseään yhteiskunnallisen vallan käyttäjäksi. Missä olit, kun? -ohjelmassa Ollila kertoo myös, millä mielellä hän seuraa Nokiaa nykyisin.

Jorma Ollila oli aikanaan maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan Nokian keulakuva, toimitusjohtaja, pääjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Nykyisin 72-vuotias Ollila viettää aktiivista mutta selvästi aiempaa rauhallisempaa elämää.

– Olen puolet viikosta eläkeläinen, ja toinen puolisko menee muutamien perheyritysten ja start-upien hallituksissa. Se on juuri sopiva tapa katsella maailmaa juuri tällä hetkellä, Ollila kertoo.

Nokia ei enää yllä maailman mahtavimpien brändien joukkoon, mutta on muuttunut merkittäväksi verkkoteknologiayritykseksi, joka lukeutuu yhä liikevaihdolla mitattuna aivan suurimpiin suomalaisyrityksiin.

Ollila kertoo seuraavansa Nokiaa nykyisin sivusta hyvällä mielellä. Yhtiön kulttuuri on hänen mukaansa vahva, sekä suomalaiset että kansainväliset työntekijät hyviä.

– Luulen kyllä, että he tulevat pärjäämään, Ollila arvioi.

Edelleen yhteydenpitoa Bill Gatesiin

Nokia-aikanaan Ollila sai tutustua esimerkiksi kilpailijoihinsa, teknologiapomoista suurimpiin, Applen Steve Jobsiin ja Microsoftin Bill Gatesiin.

Steve Jobs kuoli 56-vuotiaana vuonna 2011, mutta Gatesin Ollila pitää yhä yhteyttä, viimeksi muutama kuukausi sitten.

Sekä Jobs että Gates olivat Ollilan mukaan johtajina äärimmäisen dominoivia, henkilölähtöisiä ja lähtökohdiltaan amerikkalaisia.

– Steve Jobshan ei oikeastaan koskaan matkustanut Silicon Valleysta muualle kuin lomalle Havaijille ja joskus kongressin kuultavaksi Washingtoniin. Hän ei käynyt oikeastaan ollenkaan ulkomaanmatkoilla, joten olen tavannut hänet kaksi kertaa USA:ssa ja puhunut kymmenisen kertaa puhelimessa, Ollila kertoo.

Onko vuoden 2024 presidentinvaaleihin kuiskittu?

Jorma Ollila on saanut ääntään laajalti kuuluviin suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tästä huolimatta Ollila ei katso olleensa varsinainen yhteiskunnallisen vallan käyttäjä.

– Tunnen itseni edelleen yrityspuolen asioiden tekijäksi, Ollila muotoilee.

Takavuosina Ollilaa spekuloitiin jopa Suomen presidentiksi. Nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö pyysi Ollilaa ehdolle vuoden 2000 vaaleihin, mutta harkittuaan Ollila kieltäytyi. Vuoden 2012 presidentinvaalien alla Ollilaan oltiin yhteydessä keskustasta.

Mikään presidenttiehdokkuuden kaltainen poliittinen houkutus ei ole kuitenkaan tuntunut mielekkäältä.

Seuraavat presidentinvaalit tulevat 2024. Onko nyt ollut kuiskijoita, ja jos on, mitä aiot heille sanoa?

– Ei ole ollut kuiskijoita, ja toivottavasti ei tulekaan. Eihän se ole millään lailla ajankohtaista eikä järkevää, Ollila toteaa.

Missä olit, kun Nokia valloitti maailman? -ohjelma katsottavissa MTV Katsomossa heti ja MTV3-kanavalla sunnuntaina 22.1. kello 19.30!

Lue myös:

    Uusimmat