Jopa puolta pikkujouluista uhkaa peruutus – yhä useampi yritys juhlii etänä: "Lähdetään koko porukalla virtuaalimatkalle"

Korona on saanut monet yritykset perumaan pikkujoulujaan tai viettämään ne etänä. Pikkujoulujen väheneminen on kova isku erityisesti ravintoloille, sillä kysynnän arvioidaan vähenevän ainakin kymmenillä prosenteilla. 

Yksi etäpikkujouluja työntekijöilleen suunnitteleva yritys on maalämpöyhtiö Rototec. Sadan työntekijän yrityksessä on ollut koronan aikaan hiljaista, sillä moni on tehnyt töitä etänä.

– Jollakin tavalla tuntuu, että nyt on aika nivoa yhteen porukkaa, että saadaan yhteenkuuluvuutta. Ajattelimme jakaa jokaiselle kotiin yllätyksen ja sitten lähdetään koko porukalla virtuaalimatkalle, maajohtaja Jan Herranen paljastaa. 

Herrasen mukaan suunnitelma etäpikkujouluista on otettu työntekijöiden keskuudessa hyvin vastaan.

– Nyt vietetään koko yhtymä pikkujouluja eikä toimipisteet erikseen. Työntekijöillä tuntuu olevan odottava fiilis tällä hetkellä. Tämä voi olla iso mahdollisuus, tyytyväisin mielin ollaan.

Pikkujoulujen peruuntuminen kova isku ravintoloille 

Ravintoloille pikkujoulujen peruuntuminen tai siirtyminen etäyhteyksiin varaan on huono uutinen. Matkailu- ja ravintolapalveluiden toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan yritykset ovat käyttäneet pikkujouluihin normaalisti paljon rahaa.

– Pikkujoulujen kysyntä vähenee ainakin kymmenillä prosenteilla, jopa puolet normaalista. Se riippuu siitä, miten runsain joukon saadaan kaveri- ja työporukat liikkeelle. 

Myös SOK:n matkailu- ja ravitsemiskaupan markkinointijohtaja Outi Vitie kertoo, että pikkujoulujen kysyntä on nyt korona-aikana pienempää kuin vuosi sitten.

– Isommat tilaisuudet on peruttu. 500–800 hengen pikkujouluja on aiemmin järjestetty, mutta tänä vuonna niitä ei ole. Sen sijaan pienempiä pikkujouluja järjestetään lyhyellä varoitusajalla. Odotamme, että seuraavina viikkoina tulee lisää kyselyjä pienemmistä pikkujouluista työ- ja kaveriporukoille, Vitie kertoo.

Avuksi hybriditapahtumapalvelu 

S-Ryhmällä on noin 50 Sokos Hotellia ja noin 500 ravintolaa. Ravintolat ja hotellit ovat kehitelleet erilaisia tapoja pikkujoulujen viettoon.

Ravintolassa järjestettävien pikkujoulujen ohella on myös kabinetteihin ja kokoustiloihin järjestettyjä privaattiruokailuja.

– Hybriditapahtumapalvelun avulla väki kootaan yhteen yrityksen eri yksiköistä. Kun isot kokoontumiset on toistaiseksi kielletty, voidaan pienemmissä ryhmissä kokoontua eri tiloihin ja seurata ohjelmaa yhdessä, Vitie sanoo.

Myös pikkujouluissa huomioidaan terveysturvallisuus. 

– Hygieniasta ja turvaväleistä pidetään erityistä huolta, Vitie painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat