Jonotuslista 36 vuotta – tiesitkö tätä Hermésin legendaarisista tuotteista?

Hermès - käsityön lumo -dokumentissa kurkistetaan muotitalon kulissien taakse. Tiesitkö, että Hermésin kuuluisaa Birkin-laukkua täytyy jonottaa jopa 36 vuotta?

Hermès - käsityön lumo -dokumentissa päästään seuraamaan kulissien taakse, miten perinteikkään ja legendaarisen Hermésin muotitalon luomisprosessi kulkee.

Luksusbrändiksi noussut yritys aloitti toimintansa 1800-luvulla satulakauppana ja on nykyisin kuuluisa etenkin laukuistaan, koruistaan ja hajuvesistään.

Sidontaa ja kuninkaallisia

Eräs Hermésin kuuluisimpia tuotteita on Hermésin huivi, carré, joka tuli markkinoille jo 1930-luvulla.

Prinsessa Grace Kelly käytti huivia Life-leden kansikuvassa vuonna 1956, ja kuningatar Elisabeth II kietoi sen kaulalleen vuoden 1956 postimerkkiin päätyneessä kuvassa.

Näytteljä SharonStonen roolihahmo puolestaan käytti Birkinin huivia sitomiseen Basic Instinct -elokuvan eroottisessa kohtauksessa.

36 vuoden jonotus

Toinen Hermésin kuuluisimpia tuotteita on Birkin-laukku, joka nimettiin näyttelijä Jane Birkinin mukaan. Laukun valmistaminen kestää noin 48 tuntia, eikä niitä riitä kaikille: erään legendan mukaan laukkua täytyy jonottaa jopa 36 vuotta! Hermés tarjoaa myös "kylpylähoitoja", joissa väsyneet Birkinit kunnostetaan ennalleen.

Veskalla on vankka jalansija myös populäärikulttuurissa: Sinkkuelämää-sarjan Samantha himoitsi eräässä jaksossa laukkua itselleen siinä määrin, että valehteli sen tulevan näyttelijä Lucy Liun käyttöön. Jaksossa Samanthaa kammottanut jonotuslista oli "vain" viiden vuoden pituinen.

Saako design-tuotteilla erityiskohtelua – tai edes huomiota? USA Todayn KellyCarter vieraili kaupoissa ja ravintoloissa Birkin olallaan. Ainoastaan Hermésin liikkeessä laukku paransi palvelua.

– Birkin olallani minua tervehdittiin lämpimästi ja minulta myös kysyttiin, haluaisinko katsoa jotakin tiettyä tuotetta. Minut vietiin katsomaan uutta, 5650 dollarin käsilaukkua, joka oli tullut liikkeeseen tunti sitten. Innokas myyjä jopa tarkasti, saako laukkua muissa väreissä, ja toi yhden laukun nähtäväkseni suuressa, oranssissa laatikossa, edelleen muovikääreessä, Carter kuvaili kokemuksiaan vuonna 2008.

Hermès - käsityön lumo -dokumentissa keskiössä eivät ole muodin glamour, megatähdet tai julkkikset, vaan nyt keskitytään olennaiseen: ihmisiin, jotka oikeasti luovat designtuotteita. Dokumentissa tutustutaan esimerkiksi satulasepän, lasimestarin ja korusepän ammattitaitoon.

AVA Dokumentti: Hermès - käsityön lumo 12.4.2013 klo 10.30.


AVA/Maria Aarnio

Lähteet: Wikipedia, IMDB, USA Today

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja