Jonotkin sen kertovat: Amos Rexin ensimmäinen näyttely sai lähes mykistävän suosion – menestys tietää hyvää koko taidemuseoalalle

Amos Rexin suosio hyödyttää muitakin taidemuseoita 1:57

Suomalaisten taidemuseoiden tilanne on hyvä: kävijöitä riittää. Helsinkiläisen Amos Rexin erittäin suosituksi osoittautunut ensimmäinen näyttely teki hyvää koko alalle. Suomesta on kasvanut myös kansainvälisesti kiinnostava taidemuseomaa, arvioivat museonjohtajat.

Pitkä jono valuu hitaasti sisään taidemuseoon. Jonotusajat ovat vaihdelleet: tänään Amos Rexin suositun teamlab-näyttelyn viimeisenä päivänä jonotusaika oli vain noin tunnin.

Jonon hännillä ei kuitenkaan ollut varmaa tietoa, pääseekö ylipäätään sisään.

– Semmoisella opportunistisella meiningillä, että pääsee tai ei, kuvaili Teele Luga.

Sisällä odotti palkitseva taide-elämys, joka oli pihalla palelemisen arvoinen.

– Jonotin vähän yli tunnin. Tämä on vähän erilainen, tällaista en ole ennen nähnyt. Tällaista modernia taidetta, mutta sitten se vietiin vähän uudelle tasolle, sanoo Valerie.

Suosio ollut lähes mykistävä

Naapurissa oli tänään hiljaisempaa. Kilpailijan menestys on ilonaihe myös HAMissa.

– Se merkitsee sitä, että me saadaan näkyvyyttä ja taidemuseo tulee ihmisille konseptina tutummaksi, sanoo taidemuseonjohtaja Maija Tanninen-Mattila.

Amos Rexissä ensimmäisen näyttelyn suosio on lähes mykistänyt johtajan.

– Se on käsittämätön, toteaa museonjohtaja Kai Kartio.

Museokortti on osaltaan lisännyt taidemuseoidenkin suosiota. Kaikkien museoiden yhteenlaskettu vuotuinen käyntimäärä oli ennen museokorttia noin viisi miljoonaa. Viime vuonna määrä oli noussut jo noin kahdeksaan miljoonaan.

Taidemuseot ovat saaneet osansa kortin tuomista kävijöistä ja näyttelyitä tullaan ihastelemaan myös kauempaa.

– Kyllä meidän työtä arvostetaan kansainvälisesti ja tätäkin näyttelyä on tullut ihmisiä katsomaan ihan varta vasten ympäri maailmaa, Kartio kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat