Joko olet tehnyt tämän säästötoimenpiteen kotonasi?

Viimeistään nyt kannattaa tehdä kotiin ja mökille pienimuotoinen keväthuolto. Kiinnittämällä näihin asioihin huomiota saat turvallisemman kesäkodin, ja säästät turhissa sähkökuluissa!

Ensimmäinen hyödyllinen toimenpide kotonasi on säätää sähkölämmitys pois niistä paikoista, joissa sille ei ole kesällä tarvetta. Lämmitys kannattaa kytkeä pois ainakin paikoista, joissa ei kesän aikana juuri oleskella.

− Myös lattialämmityksen termostaatti on syytä säätää pienemmälle. Jos säädöt tehdään kuukautta myöhemmin, rahanarvoista energiaa on ehtinyt kulua hukkaan, STUL Ry:n järjestöpäällikkö Arto Saastamoinen muistuttaa.

Saastamoinen neuvoo myös, että lämminvesivaraaja kannattaa säätää pienemmälle, sillä se ei kesäaikaan lämmitä niin paljon tilaa ympäriltään.

Myös pientalon ulkovalaistus kannattaa sammuttaa, tai ainakin ajastaa siten, että valot syttyvät vasta hämärän aikaan.

Tee kierros myös mökillä

Kun menet mökille ensimmäisiä kertoja talven jälkeen, kannattaa tarkistaa ainakin pistorasioiden vikavirtasuojien toiminta. Jos vikavirtasuojia ei satu mökillä olemaan, on suositeltavaa hankkia ne. Ilman vikavirtasuojaa vahingoittunut jatkojohto tai kostunut ulkopistorasia voi pahimmillaan johtaa hengenvaaraan.

Kouvolan vapaa‐ajanasukkaat ry:n puheenjohtaja Jouko Taskinen muistuttaa, että tarkastuskierros on mökillä tärkeä. Sadevesikourut olisi hyvä puhdistaa välittömästi, ja sähköpääkeskus kannattaa tarkastaa kosteuden varalta.

Pitkään sammuksissa olleita elektronisia laitteita ei kannata laittaa päälle välittömästi mökille saapumisen jälkeen. Paras tapa on kuivatella paikkoja muutaman tunnin ajan, jotta kosteus pääsee haihtumaan mökistä pois.

Myös tulisijojen kunto on hyvä tarkistaa. Jos hormien kunto epäilyttää, on parasta kääntyä nuohoojan puoleen.

Koko perheen hyödyllistä mökkitekemistä on myös pelastussuunnitelman tekeminen ja läpikäynti. Kaikkien perheenjäsenten olisi myös hyvä opetella käyttämään sammutuspeitettä ja käsisammutinta. Muista myös tarkastaa palovaroittimet!

Lue myös:

Lähde: Tukes

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja