Johanneksen sellutehtaan selkkaus osa omistuskiistaa

Selkkaus Viipurin läheisellä sellutehtaalla on saatu päätökseen. Neuvottelut tilanteen laukaisemiseksi ovat johtaneet tuloksiin ja aseistetut joukot ovat poistuneet. Myös työntekijät ovat luvanneet aloittaa neuvottelut tehtaan uuden johdon kanssa.

Johanneksen selkkauksen jälkiä

Viipurin lähellä Johanneksessa (Sovetsk) sijaitsevan selluloosa- ja paperitehtaan omistuskiista kärjistyi viime yönä aseelliseksi kahakaksi, jossa loukkaantui yhteensä parikymmentä tehtaan työntekijää. Heistä kaksi haavoittui tulituksessa, kun Venäjän oikeusministeriön iskuryhmän "Taifunin" huppupäiset miehet hyökkäsivät Viipurin selluloosa- ja paritehtaalle panemaan toimeen oikeuden päätöstä tehtaan siirtämisestä laillisen omistajan haltuun.

Yhdessä vaiheessa työntekijöitä tukeneet rekkakuskit sulkivat Viipurin ja Pietarin välisen valtatien, mutta tukos purettiin 20 minuutin kuluttua. Työntekijät syyttivät viranomaisia raaoista otteista aseettomia, rauhallisia ihmisiä vastaan. Ammattiosaston puheenjohtajan Vitali Kirkorovin mukaan Taifun käytti myös kyynelkaasua.
-Meitä lyötiin pampuilla ja potkittiin, naisiakin. Päähän ampumahaavan saanutta miestäkin lyötiin ja potkittiin, iskussa loukkaantunut Denis Salanikov kertoi.

Tehtaan työntekijät ovat vuosikausia vastustaneet tehtaan yksityistämistä. He pitävät tehtaan myyntiä ulkomaiselle Alcem-yhtiölle laittomana, minkä takia he eivät ole päästäneet uusia omistajia tehtaalle. Sen sijaan he ovat muodostaneet oman "kansanyrityksen", joka on pyörittää tehdasta.
-Tuotanto on pyörinyt vuoden ja olemme saaneet palkkaa. Sitä ennen emme kahteen vuoteen saaneet ruplaakaan, työntekijä Jelena Almidzhapova kertoi pihalla, jonne useita satoja työntekijöitä kerääntyi seuraamaan tilannetta. Mielialat väen joukossa olivat katkeria ja vihaisia. Sisällä hallintorakennuksessa ikkunoita ja ovia oli rikottu ja käytävillä ajelehti kaaoksena kaikenlaista roinaa. Seinissä oli luodinjälkiä ja lattialla verta.

Ulosottomiehet töissä outoon aikaan

Luodinreikiä

Selkkaus alkoi viime yönä kello yhden aikoihin. Miliisitiedottaja Aleksandr Rostovtshevin mukaan oikeusministeriön iskuryhmä turvasi ulosottomiehiä, jotka tulivat panemaan toimeen Leningradin välitystuomioistuimen toukokuista päätöstä tehtaan siirtämisestä Alcem-yhtiölle. Viranomaiset kiistivät työntekijöiden väitteen, että tehtaalla olisi syntynyt yöllä panttivankitilanne.
-Viranomaiset ottivat kiinni vastarintaa tehneitä työntekijöitä, Rostovtshev kertoi.

Viipurin selluloosatehtaan kohtalosta on riidelty reilut pari vuotta sen jälkeen, kun talousvaikeuksissa rämpinyt tehdas myytiin ensin Britanniassa rekisteröidylle Nimonor Investment -yhtiölle, ja kaupan purkaannuttua niinikään Britanniassa rekisteröidylle Alcemille.
-Tehdas myytiin 20 henkilöauton hinnalla. Meidät aiottiin irtisanoa, ja uudet omistajat eivät tehneet mitään, työntekijä Leonid Nikolajenko valitti. Sellutehtaalla työskentelee noin 2100 henkeä, ja Johanneksen talous on sen varassa. Kaupungissa asuu noin 8000 henkeä.

Jännittynyt tunnelma tehtaalla laukesi sen jälkeen, kun oikeusministeriön noin 30-henkinen iskuryhmä kuljetettiin tehtaalta pois kello 16:n aikaan ulvonnan ja vihellyksen säestyksellä. Miliisit ja sisäministeriön alaiset Omon-miehet turvasivat operaatiota. Kaikkiaan paikalla oli noin pari sataa virkavallan edustajaa.
-Me olemme voittaneet, ja luulen, että lopullisesti, ay-pomo Kirkorov julisti väelle. Tehtaan varajohtaja Anhatoli Seregin arveli, että tilanne rauhoittuu. Tehtaan tuotanto pyritään käynnistämään mahdollisimman pian.
-Odotamme hallitukselta päätöksiä tehtaan kohtalon suhteen. Haluamme ainoastaan työskennellä rauhassa, hän sanoi.

Samaan aikaan työntekijät järjestivät valvontapartioita, jotka vartoivat laitosta yöllä. Selkkauksen jälkipuinti jatkunee kauan. Viipurin syyttäjänviraston tutkijat aloittivat tutkimukset tehtaalla vielä tänään.
-Luulen, että tunteet kuumenivat, miliisin varakomentaja Venjammin Petuhov sanoi, kun toimittajat tivasivat miksi aseita käytettiin aseettomia ihmisiä vastaan.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat