Jessica äkkäsi syövän oireen videopuheluiden ansiosta – yksi muutos pisti silmään

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syöpä on usein varhaisvaiheessaan oireeton tai vähäoireinen. Videolla kerrotaan, millaisesta muutoksesta pitäisi huolestua.

Jessica Collins Grimes kertoo Health.com-sivustolla, miten itsensä tuijottaminen videopuheluissa johti syöpädiagnoosiin, joka olisi voinut muutoin jäädä tekemättä.

Koronaviruspandemian myötä lisääntynyt etätyö ja siihen liittyvät videopuhelut ovat saaneet monet katsomaan kasvojaan enemmän kuin tavallisesti. Tutkimuksen mukaan ylenpalttinen oman naaman tuijottaminen voi johtaa jopa ulkonäkökriisiin, mutta erään naisen kohdalla tapa saattoi jopa pelastaa hänen henkensä.

Jessica Collins Grimes nimittäin äkkäsi videopuheluiden ansiosta kaulastaan patin, joka oli oire kilpirauhassyövästä.

Kyhmy kaulalla on yleisin kilpirauhassyövän oire

Kilpirauhanen on kaulan alaosassa kurkunpään alla sijaitseva, hieman perhosta muistuttava rauhanen. Kyhmy kaulalla on yleisin kilpirauhassyövän oire. Tavallisesti patti ei arista tai aiheuta muita oireita.

Jessica kertoo Health.com-sivustolla huomanneensa patin tuijotettuaan kasvojaan jatkuvasti tietokoneen näytöltä etätöihin siirtymisen seurauksena. Kyhmy oli pieni ja sen saattoi kuitata pelkkänä turvotuksena, minkä vuoksi nainen ei aluksi huolestunut havainnostaan.

Turvotus ei kuitenkaan laskenut. Muutaman viikon jälkeen Jessica alkoi tunnustelemaan kohtaa ja huomasi kyhmyn aataminomenansa oikealla puolella. Hän päätti tutkituttaa asian lääkärin vastaanotolla, vaikka hänellä ei ollut muita oireita.

Kaksi kuukautta sen jälkeen, kun Jessica oli huomannut patin videopuhelussa, lääkäri antoi karun diagnoosin: papillaarinen kilpirauhassyöpä.

Useimmiten ennuste on hyvä

Suomessa todetaan vuosittain noin 400–450 kilpirauhassyöpää. Naisilla tauti on selvästi yleisempi kuin miehillä.

Papillaarinen kilpirauhassyöpä on kilpirauhassyövän yleisin ja myös vaarattomin tyyppi. Se kasvaa paikallisesti tai leviää imusuonia pitkin lähialueiden imusolmukkeisiin, Terveyskirjasto kertoo.

Sairastuneen kilpirauhanen ja mahdolliset sairaat imusolmukkeet poistetaan leikkauksessa. Kilpirauhanen tuottaa aineenvaihdunnalle välttämätöntä tyroksiinihormonia, ja leikkauksen jälkeen aloitetaan elinikäinen kilpirauhashormonihoito.

Useimmiten kilpirauhassyöpä on hyvin hoidettavissa, eikä tauti silloin lyhennä elinikää. Papillaarisessa syövässä vain viisi prosenttia on kuollut tautiin kahdenkymmenen vuoden kuluttua hoidosta.

Uusi normaali

Jessican syöpä leikattiin. Operaation aikana selvisi, että tauti oli levinnyt lukuisiin läheisiin imusolmukkeisiin. Koko kilpirauhanen ja kaikki sairastuneen imusolmukkeet poistettiin. Syövän leviäminen tarkoitti, että Jessica tarvitsi myös sädehoitoa.

Toipuminen pääsi alkamaan, mutta Jessica koki tyroksiinihoidon hankalaksi. Lähes puolen vuoden ajan hän haki lääkärinsä kanssa sopivaa annostelua. Liian vähäiset ja liian suuret määrät hormonia aiheuttivat lukuisia oireita, kuten väsymystä, sydämentykytystä ja mielialavaihteluita.

Lopulta sopiva annos löytyi. Edelleen Jessica kärsii toisinaan voimakkaasta väsymyksestä tai mielialojen heilahteluista, mutta hän on hyväksynyt, että se on hänen uusi normaalinsa.

Luota vaistoihisi ja hakeudu tutkimuksiin

Jessica ei tiedä, mikä tilanne olisi, jos hän ei olisi tuijottanut etätöissä naamaansa jatkuvasti. Olisiko hän huomannut kyhmyä kaulallaan vai olisiko diagnoosi viivästynyt?

Jossittelun sijaan Jessica suosittelee ihmisiä käymään säännöllisissä terveystarkastuksissa ja luottamaan vaistoihinsa.

Ei pidä myöskään aristella kertoa toiselle henkilölle, jos pelkää tämän sairastuneen. Maailmalla on sattunut lukuisia tapauksia, joissa nimenomaan kilpirauhassyöpä on havaittu kuvaruudun läpi.

Vuonna 2005 televisiota katsonut lääkäri yritti sinnikkäästi tavoitella australialaista tv-persoonaa Bree Ameria tämän kaulassa olevan patin vuoksi. Lopulta nainen sai viestin ja hänellä diagnosoitiin kilpirauhassyöpä.

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Suolistosyöpä on toiseksi yleisin syöpä miehillä ja naisilla. Videolla kerrotaan, miten yleistyvä tauti oireilee.

Lue myös:

    Uusimmat