Naisystävä patisti "loistokuntoista" miestä käymään lääkärissä – oudoille oireille löytyi musertava syy

Naisystävä patisti Thomasia käymään pitkästä aikaa lääkärillä. Pian liikunnallinen ja perusterveenä itseään pitänyt amerikkalaismies sai kuulla sairastavansa syöpää. Tapauksesta kertoo The Washington Post.

Minneapolisin kaupungissa asuva Thomas Drayton luuli olevansa 49-vuotiaana loistokunnossa. Maastopyöräilyä harrastava ja terveellistä ruokavaliota noudattava mies ei ollut juuri koskaan kipeä. Terveydenhuollossa muistettiin aina kehua hänen loistavaa verenpainettaan.

Joitain outoja oireita Thomasilla kuitenkin oli ollut 40 vuotta täytettyään: vaaleat kasvot punoittivat, fyysinen rasitus aiheutti toisinaan hengenahdistusta ja sydämentykytystä, kylmyys iski herkemmin ja vilpoisassa säässä pyöräily aiheutti yskää. Ajoittain miehellä oli nielemisvaikeuksia.

Thomas kuittasi oireet ruusufinninä, ikääntymisen merkkeinä ja sattumanvaraisina vaivoina.

Kyhmy kaulalla paljasti syövän

Thomasin sairaanhoitajana työskentelevä naisystävä huolestui, kun mies ei ollut käynyt lääkärintarkastuksessa seitsemään vuoteen. Keventääkseen rakkaansa oloa Thomas varasi ajan sisätautilääkäriltä.

Hän marssi vastaanotolle syksyllä 2020 varmana siitä, että lähtisi pois kädessään terveen paperit. Toisin kuitenkin kävi. Lääkäri huomasi, että Thomasin kaulassa aivan aataminomenan alla oli huolestuttava kiinteä möykky.

Koepala paljasti pahan aavistuksen. Thomas oli sairastunut kilpirauhassyöpään. Kyseessä oli sairauden harvinaisin tyyppi, medullaarinen kilpirauhassyöpä, joka leviää imuteitse kaulan alueelle ja voi lähettää etäpesäkkeitä.

Jatkotutkimuksissa paljastui, että syöpä oli levinnyt Thomasin luustoon.

– Se oli musertavaa. Olin pitänyt sormiani ristissä, etteivät asiat olisi niin huonolla tolalla, hän sanoo The Washington Postille.

Syöpä on usein alkuvaiheessaan oireeton tai vähäoireinen. Videolla kerrotaan, millaisesta oireesta tulisi huolestua.

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17

Kilpirauhassyövän oireet

Suomessa todetaan noin 400–450 kilpirauhassyöpää vuodessa, Terveyskirjasto kertoo. Naiset sairastuvat miehiä useammin.

Kilpirauhanen sijaitsee kaulan alaosassa henkitorven molemmin puolin. Ainoa tunnettu kilpirauhassyövän riskitekijä on kaulan alueelle annettu sädehoito tai muu altistuminen voimakkaalle säteilylle.

Kilpirauhassyövän tavallisin oire on kyhmy kilpirauhasessa. Yleensä kyhmy on hidaskasvuinen ja aristamaton.

Kilpirauhassyöpä voi aiheuttaa myös painon tunnetta kaulalla, äänen käheytymistä, pitkittynyttä yskää, nielemisvaikeuksia, kaulan alueen kipuja sekä hengitysvaikeuksia.

Syövästä voi tulla krooninen sairaus

Levinneeseen kilpirauhassyöpään sairastunut Thomas Drayton kysyi lääkäriltä, kuinka pitkään hänellä olisi elinaikaa. Potilaan oloa ei helpottanut tieto, että vuosia voisi olla jäljellä kolme tai kolmekymmentä.

Syöpähoidot kehittyvät jatkuvasti, mikä näkyy parantuneina hoitotuloksina. Taudin kanssa voi elää vuosia, vaikkei siitä paranisikaan. Suomessa kaikista syöpäpotilaista lähes kaksi kolmasosaa on elossa viiden vuoden kuluttua syövän toteamisesta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo.

Useat asiantuntijat ovat arvioineet, että syövästä voi tulla krooninen sairaus, jonka kanssa elämiseen yksinkertaisesti sopeudutaan. Paljon riippuu tietysti syöpätyypistä sekä siitä, kuinka ajoissa tauti havaitaan.

– Hälytyskellojen pitäisi soida, jos on yksikin oire, joka ei katoa, syöpälääkäri Ashish Chintakuntlawar sanoo The Washington Postille.

Thomas toivoo, että eläisi pidempään kuin hänen 65-vuotiaana suolistosyöpään kuollut isänsä. Viisikymppinen mies saa hoitoa sairauteensa. Thomas pyrkii hyväksymään kohtalonsa ja jatkamaan elämäänsä. Helppoa se ei kuitenkaan ole.

– Vaikeinta on unohtaa se [syöpä] edes muutamaksi minuutiksi, hän sanoo.

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10

Lue myös:

    Uusimmat