Tuttu lääke voi auttaa hoitamaan aggressiivista rintasyöpää – näin hoito toimisi

Edullisesta ja laajasti saatavilla olevasta aspiriinista toivotaan apua aggressiivisen rintasyöpätyypin hoitoon.

Englannissa sijaitseva syöpäsairaiden hoitolaitos The Christie NHS Foundation Trust ryhtyy testaamaan, olisiko aspiriinista apua rintasyöpäpotilaiden hoidossa. Asiasta kertovat Britannian yleisradioyhtiö BBC sekä uutiskanava Sky News.

Kokeeseen osallistuvat sairastavat kolmoisnegatiivista rintasyöpää. Kyseessä on biologisesti aggressiivinen ja herkästi uusiutuva rintasyöpätyyppi, johon sairastuneista merkittävä osa on nuoria.

Kolmoisnegatiivisen rintasyövän hoitaminen on haastavaa. Toiveena on, että aspiriinin tulehdusta hillitsevät ominaisuudet tekisivät kasvaimista vastaanottavaisempia syöpälääkkeille.

Eläinkokeissa on jo saatu lupaavia tuloksia.

Aspiriinia osana syöpähoitoja

Laboratoriotutkimuksissa aspiriinin on havaittu estävän syöpää valmistamasta immuunivastetta heikentäviä aineita, mikä voi tehdä tietyntyyppisestä immunologisesta hoidosta tehokkaampaa.

Nyt käynnistyneessä ihmiskokeessa osa rintasyöpäpotilaista saa aspiriinia sekä immuunihoitoa ennen leikkausta ja sytostaatteja.

Jos yhdistelmähoito tuottaa tulosta, aspiriinin ja immuunihoidon tehon tutkimista voidaan jatkaa levinneen ja parantumattuman kolmoisnegatiivisen rintasyövän hoidossa.

Aspiriini saattaa ehkäistä ja hoitaa syöpää

Aspiriinin eli asetyylisalisyylihapon on havaittu pienentävän suolistosyöpään sairastumisen riskiä ihmisillä, joilla on sairaudelle perinnöllinen alttius. Tulehduskipulääkkeestä on saatu lupaavia tuloksia myös mahasyövän, maksasolusyövän ja munasarjasyövän ehkäisyssä.

Tutkimuksissa on myös havaittu, että aspiriinin yhdistäminen muihin syöpähoitoihin voi parantaa suolistosyöpäpotilaan ennustetta.

Oma-aloitteisesti syöpäriskiään ei kannata yrittää pienentää aspiriinia popsimalla, sillä suuret annokset lääkettä altistavat verenvuodoille ja ärsyttävät mahaa.

Syöpään sairastumisen ja tautiin menehtymisen riskiä voi pienentää noudattamalla terveellisiä elintapoja sekä osallistumalla seulontoihin.

Tällaisia ovat rintasyövän oireet 2:07
Videolla kerrotaan, millaisia ovat rintasyövän oireet.

Lue myös:

    Uusimmat