Kilpirauhassyöpä antaa yhden ylivoimaisen merkin – älä sivuuta muitakaan oireita

Syöpä ja ravinto 5:18

Kilpirauhassyöpään sairastuu joka vuosi runsaat 400 suomalaista. Sen ylivoimaisesti yleisin ja usein myös ainoa merkki on kyhmy kaulalla. Kyhmyn ansiosta syöpä löydetään usein varhain, mutta joskus muitakin oireita voi ilmetä. Tutustu alla olevaan listaan.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten syöpä ja ravinto ovat yhteydessä keskenään.

Kyhmy

Kilpirauhanen sijaitsee kaulan alaosassa heti ihon alla. Jos sitä alkaa tunnustelemaan, jopa joka kymmenennellä suomalaisella tuntuu siinä kyhmy. Tunne kyhmystä ei läheskään aina tarkoita syöpää, vaan noin 90 prosenttia "nystyistä" on hyvälaatuisia.

Kilpirauhassyövän eri tyypit

Noin 95 prosenttia kaikista pahanlaatuisista kilpirauhassyövän muodosta kuuluvat seuraaviin tyyppeihin.

  • Papillaarinen syöpä: tavallisin kilpirauhasen pahanlaatuisista kasvaimista. Se leviää pääasiassa imuteitse ja löytyy siksi helposti ja varhain.
  • Follikulaarinen syöpä: voi kasvaa verisuoniin ja lähettää etäpesäkkeitä muun muassa keuhkoihin ja luihin.
  • Medullaarinen syöpä: leviää myös imuteitse kaulan alueelle, mutta myös keuhkoihin ja maksaan. Voi olla perinnöllinen ja liittyä MEN2-oireyhtymään.

Miehet saattavat huomata kyhmyn kilpirauhasen kohdalla partaa ajaessaan, naiset taas meikatessaan. Jos huomaa suuremman kyhmyn kaulan etuosassa aataminomenan alla, siihen kannattaa kiinnittää huomiota ja tutkia asia.

Käheä ääni

Äänihuulien toimintaan liittyvä kurkunpään hermo sijaitsee kilpirauhasen takana. Joissain tapauksissa kasvain voi ulottua kilpirauhasesta hermoon asti ja vahingoittaa sen toimintaa. Tällöin ääni voi kuulostaa käheältä. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista kilpirauhassyövän kohdalla.

Krooninen yskä

Hyvin pienellä osalla kilpirauhassyöpään sairastuneista ilmenee kroonista yskää. Muita flunssan merkkejä, kuten kuumetta tai limaa, heillä ei ole. Pitkittyneen yskän kanssa kannattaa lähteä lääkäriin.

Nielemisvaikeudet

Jos kasvain kilpirauhasessa on aggressiivinen ja pahanlaatuinen, se voi suureksi kasvaessaan vaikeuttaa nielemistä. Tämäkin oire on kilpirauhassyöpään liittyen harvinainen. Toisaalta vastaavat oireet voivat kertoa myös toisenlaisesta syövästä kurkun alueella, joten lääkäriin on syytä mennä.

Kaulan alueen kivut

Yleensä kilpirauhassyövän aiheuttama kyhmy on kivuton. Joskus kaulan alueella tuntuu painon tunnetta tai kyhmy saattaa tunnusteltaessa vähän aristaa. Harvinaisissa tapauksissa kyhmy saattaa aiheuttaa kipuakin, jolloin tuntemukset luultavimmin lähtevät kaulan etuosasta ja toisinaan säteilevät jopa korviin asti. 

Hengitysvaikeudet

Anaplastisen eli erilaistumattoman kilpirauhassyövän tapauksessa, joita on kaikista kilpirauhassyövistä vain noin prosentti, kasvain kasvaa nopeasti. Kun kyhmy suurenee, se voi painaa henkitorvea ja hermoja. Tällöin hengitysvaikeuksia voi ilmetä jopa lepotilassa, eritoten makuuasennossa.

Lue myös:

    Uusimmat