Jessica, 35, kuittasi selkäkivut raskaudella – sai synnytyksen jälkeen ikäviä uutisia: "Ajattelin, että se on kuolemantuomio"

Tällaisia ovat keuhkosyövän oireet 2:12
Osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kertoo, millaisia ovat keuhkosyövän oireet.

Yhdysvaltalainen nainen sairastui keuhkosyöpään, vaikka hän ei ollut koskaan tupakoinut. Pienen lapsen äiti muistuttaa, että hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa huolestuttavien oireiden ilmettyä.

Kaliforniassa asuva 35-vuotias Jessica Sherrie kertoo TODAY-uutissivustolle kuitanneensa aluksi keuhkosyövän merkit, pahat selkäkivut, raskausoireina. Hän oli käynyt läpi skolioosileikkauksen muutama vuosi aiemmin ja oli viimeisillään raskaana. 

– Oletin sen olevan seurausta huonosta selästäni, Jessica sanoo.

Kun selkäkivut eivät kadonneet synnytyksen jälkeen, lääkärit alkoivat epäillä, että kyse on jostain vakavammasta. Lopulta tutkimukset paljastivat, että Jessica – joka ei ollut koskaan tupakoinut – oli sairastunut keuhkosyöpään. 

– Ajattelin välittömästi, että se on kuolemantuomio.

Savutonkin voi sairastua keuhkosyöpään

Tupakointi lisää merkittävästi keuhkosyövän riskiä, mutta myös savuttomat voivat sairastua

Yhä suurempi osa sairastuneista on tupakoimattomia naisia, mutta syytä ilmiölle ei tiedetä. Mahdollisia selittäviä tekijöitä ovat ympäristömyrkyt, geneettinen alttius sekä hormonien vuorovaikutus, kertoo Johns Hopkins Medicine -sairaala

Keuhkosyöpä on pääasiassa iäkkäiden ja tupakoivien ihmisten tauti. Nuorilla ja terveillä diagnoosi voi lykkääntyä vakavin seurauksin, koska hoitoon ei osata hakeutua ajoissa tai oireita ei oteta vakavasti.

Monien muiden syöpien tapaan keuhkosyöpä on varhaisvaiheessaan oireeton. Tavallisia keuhkosyövän ensioireita ovat pitkittynyt yskä, veriset yskökset, hengenahdistus, kipu sekä toistuvat keuhkotulehdukset.

Valitettavan usein keuhkosyöpä löydetään vasta, kun se on ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä muualle elimistöön. Levinnyt keuhkosyöpä aiheuttaa yleisoireita, kuten ruokahaluttomuutta, heikkoutta, väsymystä, kuumeilua ja laihtumista.

Lapsi auttaa syöpäpotilasta jaksamaan

Jessica Sherrie sai diagnoosin ei-pienisoluisesta keuhkosyövästä viime keväänä keskellä koronaviruspandemiaa. Toteamishetkellä syöpä oli ehtinyt levitä naisen aivoihin, selkärankaan sekä lantioon. Uusien hoitojen toivotaan auttavan tautiin.

Välittömästi diagnoosin jälkeen aloitetut syöpähoidot ovat tehonneet kasvaimiin, mutta samalla tauti on tehnyt uusia etäpesäkkeitä. Jessican lääkäri Erminia Massarelli lohduttaa, että yhä useammin syöpää hoidetaan diabeteksen kaltaisena pitkäaikaissairautena

– Pyrimme räätälöimään hoidot, jotta potilaat eivät kärsi niin monista sivuoireista, Massarelli sanoo TODAY:lle.

Jessican lapsi on nyt 1-vuotias. Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Jessicalle syöpähoidot vauva-arjen keskellä ovat olleet joka tapauksessa rankkoja. Nyt 1-vuotiaan tyttären ajatteleminen auttaa häntä jaksamaan. Jessica haluaa nähdä lapsensa kasvavan ja toivoo, että tytär tulee muistamaan äitinsä.

Jessica kertoo jakavansa tarinansa kannustaakseen muita hakeutumaan ajoissa hoitoon. 

– Toivon inspiroivani ihmisiä tarttumaan toimeen saman tien, kun he kokevat oireita.

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17

Lue myös:

    Uusimmat