Jemenissä siepatut yliluutnantti ja Nesteen johtaja - Arvokkaita panttivankeja

Jemenissä siepatut suomalaiset ovat yliluutnantti Atte Kaleva ja hänen Neste Oilin Espoon-konttorissa johtajana toimiva vaimonsa Leila Kaleva. He olivat monella tapaa kaukana tavallisista matkailijoista.

Ensinnäkin molemmilla on sotilaskoulutus: Vuonna 1979 syntynyt Atte Kaleva työskentelee yliluutnanttina Porin prikaatissa, jossa suomalaiset kriisinhallintajoukot koulutetaan. Kolmisen vuotta vanhempi Leila Kaleva on reservin vänrikki, joka harrastaa aktiivisesti maanpuolustustoimintaa.

Toisekseen molempien tausta teki heistä arvokkaita panttivankeja: Atte Kaleva suunnitteli väitöskirjaa poliittisesta radikalisoitumisesta, Leila Kaleva on johtajana öljy-yhtiö Neste Oilin Espoon-konttorissa. Näiden tietojen leviäminen sieppaajille yritettiin kaikin keinoin estää.

Atte Kaleva jäi virkavapaalle toissa kesänä. Pariskunta siepattiin joulukuussa Jemenin pääkaupungissa Sanaassa, jossa Atte Kaleva opiskeli arabiaa.

Leila Kaleva sai varusmiehenä 1990-luvun puolivälissä lentoteknikon koulutuksen ja toimi mekaanikkona myös motocross-harrastuksessaan. Tiimi tunsi hänet motosta "se mitä tehdään, tehdään kunnolla". Myös kahden vuoden takaisen upseerikurssin kurssikaveri RUK:sta muistaa hänen määrätietoisuutensa.

– Leila tietää mitä tekee ja mitä haluaa ja osaa sopeutua oloihin.

Kurssikaveri luonnehtii Leila Kalevaa menestyväksi johtajanaiseksi, joka oli omistautunut työlleen ja harrastuksilleen. Kurssikaverin mielestä Kalevan pariskunnalla on ollut mahdollisimman hyvät mahdollisuudet selvitä koettelemuksestaan.

Upseerikurssin matrikkelissa Leila Kalevaa luonnehdittiin sanoilla alfaurosten kesyttäjä.

Kummankaan työnantaja ei halunnut kommentoida siepattujen vapauttamista STT:lle.

Leila Kaleva on kotoisin Satakunnan Siikaisista, Atte Kaleva Varsinais-Suomesta. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Juhana Herttuan lukiosta Turussa. Molemmat ovat opiskelleet Teknillisessä korkeakoulussa, josta Leila Kaleva valmistui diplomi-insinööriksi. Molemmat toimivat myös Teekkarireserviläisissä. Pariskunnalla ei ole lapsia.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat