Jemen-siepattu Atte Kaleva: Radikalismi on tullut Suomeen jäädäkseen

Islamilainen radikalismi on tullut Suomeen jäädäkseen, sanoo terrorismia tutkiva Atte Kaleva, joka oli viime vuonna Jemenissä siepattuna useita kuukausia puolisonsa kanssa. Hän ei kuitenkaan ole suuresti huolestunut asiasta, mutta sanoo ettei päätä myöskään voi laittaa pensaaseen.

Hyväntuulinen kapteeni vaaleassa kesäpuvussaan odottelee keskustelutilaisuuden alkua Eetunaukiolla Porin keskustassa. Puolitoista vuotta sitten hän oli tukalammissa oloissa, al-Qaidan käsissä Jemenissä. 139 päivää kestänyt sieppaus on jo mennyttä.

– Normaali arkielämä on kauhean mukavaa. Kyllä sitä ihan mielikseen sopeutuu takaisin, Kaleva hymyilee.

Tapahtumat palaavat mieleen, mutta ne eivät vaikeuta elämää.

– Kyllä ne palaavat, en pyri niitä aktiivisesti unohtamaan. Olen saanut käytettyä niitä hyväkseni jonkin verran (terrorismia käsittelevässä) väitöskirjatyössäni, ja tärkeää on se että ne eivät ole mikään musta ja synkkä aihe palata, vaan sitä voi käsitellä niin että irtautuu itsestään, pyrkiä käsittelemään objektiivisesti. Se on sopinut minulle hyvin.

Tutkimukset sieppaajien tunnistamiseksi ja kiinni saamiseksi jatkuvat, mutta Kaleva ei odota niiltä ihmeitä.

– En sen takia menetä yöuniani. Jos heidät saataisiin kiinni ja oikeuden eteen niin olisi tietysti hieno juttu mutta tuskinpa saadaan.

Yhä vaiti vapautuksen vaiheista

Kaleva ei halunnut kertoa aiempaa enempää vapauttamiseen johtaneista vaiheista Omanissa.

– Lupasin omanilaisille etten tästä puhu koska he varmaan haluavat käyttää samaa reittiä muidenkin (sieppaustapausten) kanssa.

Kaleva on perehtynyt islamilaisuuden yhteen äärimuotoon jihadismiin. Hän pitää jihad-yhteisöä yhtenäisenä siinä mielessä että jihadistien arvot ja päämäärä ovat samat.

– Se mikä lukee Koraanissa ja hadith-kokoelmassa, sen he omaksuvat itselleen.

Hän ei pyri demonisoimaan islamisteja. 

– He ovat ihmisiä siinä missä muutkin. Myös he, joiden kanssa Jemenissä vietimme aikaa, ovat ihmisiä. Al-Qaidan jäseniä, jihadisteja Ja jihadisteille tulee valtataisteluita vaikka kuinka yritetään olla hurskaita. Luostareissakin tällaisia esiintyy jatkuvasti. Me ihmiset haluamme jotain muuta kuin sen mitä meillä juuri sillä hetkellä on. 

Ihmisen radikalisoitumiseen hän näkee monia syitä. Hän luettelee muun muassa ympäristötekijät, luonteenpiirteet, erilaiset ja suuren vaikutuksen aiheuttavat elämänkokemukset, korkean testosteronin, seksuaalisessa puutteessa elämisen, lohduttomuuden ja merkityksettömyyden tunteen.

"Suomen jihadisteja pidettävä silmällä"

Suomessa on jihadisteja. Kalevan mukaan suuri osa heistä ei kykene väkivaltaisiin iskuihin, mutta pienikin määrä riittää.  

– Ainakin nämä Syyriaan ja Irakiin lähteneet, palaavat jossain vaiheessa ja ovat ryhmä jota ehkä kannattaa yhteiskunnan ja viranomaisten pitää silmällä ja ottaa erityiseen kohteluun.

Radikalisoituminen on tullut Suomeen jäädäkseen.

– Ei siitä nyt varsinaisesti tarvitse olla huolissaan mutta ei myöskään kieltää ja laittaa päätä pensaaseen. Se on sellainen ilmiö jota meidän on mahdotonta pysäyttää. Islamilainen radikalismi on tullut jäädäkseen ja on löydettävä vaan tapoja miten sen kanssa ollaan ja eletään.

"Suomalaiset, käykää moskeijoissa"

Pakolaisten ja maahanmuuttajien myötä islam näkyy Suomessa. Kaleva kehottaa kantasuomalaisia pistäytymään moskeijassa.

– Siellä voi käydä ainakin jos tuntuu siltä että islam pelottaa. Kannattaa ottaa härkää sarvista ja katsoa mitä tämä homma oikein on. Sen jälkeen voi olla islamofoobikko ja islam-kriittinen ja maahanmuuttokriittinen, mutta olisipahan tällaisella henkilöllä ainakin omakohtaista kokemusta. 

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja