Mainos

Jättisakkoihin tuomittu venäläinen oppositiopoliitikko katkerana: Näen tuomioni viestinä hallitukselta

1:50

Venäjän opposition kärkihahmo Aleksei Navalnyi on tuomittu talousrikoksista vankeuteen ja sakkoihin. Käytännössä tuomio todennäköisesti estää Navalnyin presidenttiehdokkuuden Venäjän presidentinvaaleissa ensi vuonna. Navalnyi syyttää tuomiota poliittiseksi.

Venäjän opposition keulakuva Aleksei Navalnyi tuotiin poliisivoimin oikeuteen kuun vaihteessa, kun neljä vuotta vanha tuomio otettiin uuteen käsittelyyn.

– Poliisit tulivat ja sanoivat vievänsä minut oikeuteen. Sanoin, että osaan tulla itsekin, mutta he sanoivat että heillä on määräys kuljettaa minut, Aleksei Navalnyi kuvaili tilannetta toimittajille marssiessaan oikeustalolle 31.1.2017.

Navalnyi sanoi alusta lähtien tietävänsä mikä tuomio on. Oikeudessa oli tarkoitus käsitellä uudestaan neljän vuoden takaista juttua, josta oli langetettu tuomio jo aiemmin. Tuomio oli kuitenkin sanasta samaan sama kuin ennenkin.

– Vanha ja uusi tuomio ovat sataprosenttisen samoja, mukaan lukien pilkut, kirjoitusvirheet ja jopa todistajanlausuntojen järjestys. Kaikki on otettu suoraan vanhasta tuomiosta. Voitte tarkastaa sen itse.

– Tämä on naurettavaa ja kertoo paljon koko oikeudenkäynnistä, Navalnyi päivitteli tänään Kirovin oikeusistuimessa.

"Otan tämän viestinä hallitukselta"

Oikeuden mukaan Navalnyi kumppaneineen on kavaltanut 16 miljoonaa ruplaa kirovilaisesta metsäyhtiöstä toimiessaan kaupungin neuvonantajana.

Navalnyi ja hänen ystävänsä Pjotr Ofitserov saivat kavalluksesta viiden ja neljän vuoden ehdolliset tuomiot. Navalnyi itse on kiistänyt syyllisyytensä.

Telkien taakse Venäjän opposition keulakuva ei siis joudu – mutta vaaleista sivuun kyllä.

Venäjän lain mukaan tuomio vakavasta rikoksesta estää vaaliehdokkuuden kymmeneksi vuodeksi. Nyt opposition tärkein ehdokas on siis laillisesti syrjäytetty kaikista vaaleista seuraavan kymmenen vuoden ajaksi.

Navalnyi on vakuuttanut aikovansa silti jatkaa, mutta hänen vaalitaipaleensa voi todennäköisesti tyssätä tähän. Muun muassa Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on arvioinut, että "kukaan tuskin uhmaa tätä päätöstä".

– Otan syyttäjän lausunnon viestinä hallitukselta: "Et voi osallistua presidentinvaaleihin. Sinua on varoitettu," Navalnyi puuskahti opposition vaalitilaisuudessa.

Putin ei ole ilmoittanut osallistumisestaan

Venäjän istuva presidentti Vladimir Putin ei ole vielä kertonut, osallistuuko vaaleihin vuonna 2018.

Jos Navalnyi osallistuisi, hänen voitaisiin ennustaa häviävän rökäletappiolla Putinille. Silti Kremlin ei uskota haluavan ylipäätään nähdä Navalnyin nimeä ehdokaslistalla.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on lyhyesti kommentoinut väitettä siitä, ovatko vaalit nyt lailliset, kun opposition keskeinen ehdokas puuuttuu.

– Mielestämme että tällaiset epäilykset ovat täysin sopimattomia, Peskov sanoi. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.