Jätätkö aamupalan väliin? Voit saada tämän sairauden

Tuoreen tutkimuksen mukaan aamupalan väliinjättäminen voi altistaa diabetekselle.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa, että aamupalan väliin jättävät saattavat sairastua muita herkemmin aikuistyypin diabetekseen. Tulos on mielenkiintoinen, sillä se havaitaan riippumatta henkilön painosta tai ruokavaliosta, tutkijat kirjoittavat American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Tutkimuksessa aamiaisen säännöllisesti väliin jättävät sairastuivat 16-vuotisen seurannan aikana aikuistyypin diabetekseen noin viidenneksen todennäköisemmin kuin aamiaisia nauttivat.

Aamiaisen lisäksi myös päivän aikana syötyjen aterioiden määrä liittyi diabetesriskiin, tutkijat havaitsivat. Kolmesti päivässä aterioivien sairastumisriski oli noin neljänneksen pienempi kuin 1–2 kertaa syövien. Myös aterioiden välissä syödyt välipalat liittyivät suurempaan sairastumisriskiin, mutta tämä yhteys selittyi ylipainoisuudella.

Aiemmissa tutkimuksissa kunnon aamiaisen nauttivien on mm. huomattu syövän hallitummin päivän kuluessa ja välttyvän muita todennäköisemmin vyötärölihavuudelta. Mahdollisesti nämä selittävät myös yhdysvaltalaisten tuloksia.

Tutkimus perustui 29 000 yhdysvaltalaismiehen terveystietoihin. Kuudentoista seurantavuoden aikana 1 900 miestä sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Uutispalvelu Duodecim

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja