Jarnan arki kaksosten äitinä on täynnä haasteita: Läheiseni ovat olleet korvaamaton tuki

Erilaiset äidit -sarjan viidennessä jaksossa 7. lokakuuta tarinansa kertoi perhe Lancia, joka täydentyi vastikään kaksostytöillä, Avalla ja Adelella. Kaiken jännittämisen päätteeksi Yhdysvaltojen ja Suomen väliä säännöllisesti matkustanut perheen isä Paul ehti kuin ehtikin synnytykseen ja arki on lähtenyt nelilapsiseksi kasvaneessa perheessä rullaamaan vauhdilla.

Jarna, 32,ja Paul Lancian, 52, arjen haasteet keskittyivät aiemmin siihen, että perheen äidin oli pärjättävä 5-vuotiaan Roccon ja 3-vuotiaan Jorin kanssa valtaosa ajasta yksin, vaikka hän odotti kaksosia. Kaksosten synnyttyä tilanne on muuttunut ja Paul asuu pysyvästi Suomessa, mutta hetkessä kaksilapsisesta nelilapsiseksi kasvaneen perheen arki on täynnä tohinaa. Suurena apuna pienten tyttöjen ja hieman suurempien poikien hoidossa ovat olleet Jarnan läheiset.

– Olen onnekas kun minulla on niin ihana sisko, äiti ja isoäiti, jotka ovat olleet minulle suurena apuna. Minulla on ollut apulaisia kolmessa polvessa ja se on ollut minulle aivan korvaamaton apu, Jarna toteaa.

Kaksi lasta vaatii tuplasti työtä

Kaksostytöt ovat löytäneet paikkansa nopeasti Lancioiden perheessä ja perheen 3- ja 5-vuotiaat pojat ovat ottaneet pikkusisarensa jopa odottamattomalla lämmöllä vastaan. Pojat yrittävät kovasti olla vanhemmilleen avuksi siskojensa hoidossa.

– Meillä on mennyt todella hyvin. Minusta tuntuu, että pelkäsin etukäteen enemmän kuin aikaisemmin poikien kohdalla, että kuinka asiat sujuvat kun kaksoset syntyvät. Olen todella positiivisesti yllättynyt, että kaikki on mennyt paremmin kuin odotin, eikä meillä ole ollut sen kummempia ongelmia, Jarna kertoo.

Neljän lapsen äiti myöntää, että rutiinit ovat menneet kaksostyttöjen hoidossa uusiksi. Etenkin yöt ovat tuottaneet välillä päänvaivaa Jarnalle.

– Ehkä suurin ero kaksosten hoidossa on se, että kaikkeen täytyy varata niin paljon enemmän aikaa. Kun illalla saa yhden lapsen pukemiset ja kylvyt hoidettua, täytyy sama homma aloittaa aina alusta toisen kanssa, Jarna toteaa.

– Kaikkein rasittavimpia ovat kuitenkin olleet yöheräilyt, sillä niitä on tuplasti. Vaikka vauvat ovat päivisin samassa rytmissä, niin öisin he heräilevät ihan eri tahdissa. Välillä käy niinkin, että kun toinen nukahtaa, toinen herää, Jarna kertoo.

Jarna on kuitenkin äärimmäisen iloinen siitä, että lastenhoito oli heille jo ennen kaksosten syntymää tuttua puuhaa. Rutiineja muokkaamalla ja positiivisella asenteella kotiäitiydestä täysin rinnoin nauttiva Jarna on saanut arjen yllättävän helposti rullaamaan.

– Uskon, että meitä on helpottanut se, että meillä oli entuudestaankin kokemusta lastenhoidosta. Jos olisin saanut ensimmäisenä kaksi vauvaa kun kaikki oli vielä ihan uutta, niin se olisi varmasti ollut aika hurjaa.

Perheen isä hakee aktiivisesti töitä

Paul ryhtyi hakemaan töitä Suomesta jo hyvissä ajoin ennen suunniteltua muuttoa Suomeen, mutta kielitaidottomuutensa vuoksi työnhaku on osoittautunut äidinkielenään englantia puhuvalle perheenisälle haasteelliseksi. Yhdysvalloissa asianajajana toimivalla Paulilla oli oma yritys.

– Paul ei valitettavasti ole vielä saanut töitä ja se onkin varmaan suurin stressin aiheemme tällä hetkellä, Jarna toteaa.

Paul on kuitenkin saanut vihdoin kaikki Suomessa työskentelyä varten tarvitsemansa lupapaperit kuntoon ja etsii kovasti yhä työpaikkaa. Paul opiskelee myös suomen kieltä parantaakseen työllistymismahdollisuuksiaan.

– Jos töitä ei löydy muutamassa kuukaudessa, niin voi olla, että Paul ryhtyy yrittäjäksi Suomessa, Jarna kertoo toiveikkaana.

ERILAISET ÄIDIT AVAlla maanantaisin klo 21.

Lue myös:

Twiittaa sarjasta hashtagillä #erilaisetäidit.

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja