Järjetöntä ilkivaltaa! Sarjakairaaja porasi yli 30 reikää Tuukan tekemälle suositulle luisteluradalle: "Tulisivat kertomaan, mikä vaivaa mieltä"

Sarjakairaaja porasi kymmeniä reikiä luisteluradalle Tampereella 0:41
Kuvat ja video: Tohlopin luistelurata / Tuukka Tuominen

Tamperelainen Tuukka Tuominen hämmästyi eilen pahanpäiväisesti, kun hän meni auraamaan vapaaehtoistyönä ylläpitämäänsä luistelurataa: Joku oli tehnyt ilkivaltaa ja kairannut radalle yli 30 reikää.

Tuominen ylläpitää Tampereen Tohlopin järven jäälle vapaaehtoisvoimin tehtyä luistelurataa jo neljättä talvea.

Kaupunkilaisten keskuudessa suuren suosion saavuttanut rata kerää Tuomisen mukaan lauantaisin toista tuhatta luistelijaa, ja viikollakin se on ahkerassa käytössä.

Kairauksesta syntyi kymmenen sentin hilekerroksia

Tuominen oli maanantai-iltana auraamassa radan penkkoja vielä iltaseitsemän aikoihin, ja palasi radalle tiistaina kolmelta iltapäivällä. Saapuessaan hän ei meinannut uskoa silmiään.

– Joku oli kairannut rannasta rataan ensin reikiä kahdeksan metrin välein, ja toissa yönä radan kummallekin reunalle oli ilmestynyt yli 30 reikää 20 metrin matkalle, Tuominen kertoo MTV Uutisille.

– Niistä oli pumpattu vettä, ja se kairauksesta syntynyt noin kymmenen senttiä korkea hilekerros oli jäätynyt jään pintaan.


"Tulisivat kertomaan, mikä vaivaa mieltä"

Tohloppijärven kiertävä luistelurata on Tuomisen oma keksintö, ja hänet on valittu sen johdosta Vuoden vapaaehtoiseksi tamperelaiseksi vuonna 2017.

– Ihan kuin radan ylläpito ei veisi riittävästi aikaa ja tarjoaisi haasteita, niin jonkun on ollut pakko kairata radan molemmin puolin reikiä koko Nahkatehtaankadun viimeisimmän rivitalon osuudelta vuokraamon suuntautuva kohta. Luistelijat olkaa varovaisia, varsikin pimeällä! Tuominen kirjoitti radan Facebook-sivulle varoitukseksi.

– Kyllä se ihmeeltä tuntuu, että joku haluaa tällaista ilkivaltaa tehdä. En tunne itseäni ainakaan rikolliseksi, kun touhuan ja liikutan kaupunkilaisia, hän kertoo MTV Uutisille.

– Tuntuu oudolta, että pitää näin osoittaa mieltä. Tulisivat suoraan kertomaan, mikä vaivaa mieltä.

"Parkkiongelma ainoa, mistä ihmiset voisivat ottaa hernettä nenään"

Tuominen on tehnyt asiasta rikosilmoituksen poliisille, koska hänen perustamansa Tohlopin luistelurata on radan palveluntuottaja ja vastaa radan turvallisuudesta.

Syytä järjettömään tekoon Tuominen ei osaa sanoa, mutta hän arvelee, että joku lähialueen asukkaista ei pidä siitä, että järvellä käy luistelijoita.

– Onhan siellä jonkinlainen parkkiongelma, mutta en minä voi ottaa kantaa, mihin ihmiset parkkeeraavat kaupunkialueella. Se on ainoa sellainen, mistä ihmiset voisivat ottaa hernettä nenään, Tuominen arvioi.

"Jos siihen törmää luistimilla, on varmasti nenällään"

Koko järven kiertävällä radalla on neljä erillistä lähtöpaikkaa. Luisteluradasta noin kilometrin matka on valaistu pimeälläkin, jonne saakka kairaukset eivät yltäneet.

Valaisemattomalle osuudelle kairatut reiät aiheuttivat mahdollisen vaaranpaikan epätasaiseksi muodostuneen jään ja korkeiden jääkasojen vuoksi.

– Jos siihen törmää luistimilla, on varmasti nenällään.

"Kun 30 reikää kairaa, alkaa tulla kunnon hiki"

Radan ylläpitäjät linkosivat eilen jääkasat sileiksi ja tasoittivat ympärykset vielä moottorisahalla. Lisäksi he sulattivat kaasutoholla jään ympäristöä ja jäädyttivät reikien kohdat uudelleen.

– Eihän se uutta vastaa, mutta ei siihen enää helposti luistimella kaadu.

Jos tihutyö vaati huhkimista korjaajilta, niin on sen tekeminen aiheuttanut hikikarpaloita reikien tekijällekin.

– Onhan se kauhea talkoo, kun jään paksuus on yli 30 senttiä. Kun 30 reikää kairaa, niin normikuntoiselle ihmisellekin alkaa kunnon hiki tulla otsalle.

Tapauksesta kertoi ensin Aamulehti.

Lue myös:

    Uusimmat