Jari Isometsän Johaug-profetia kävi toteen – Anne Kyllönen sai muistutuksen elämän realiteeteista: "Sitten se loppuu"

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä esitti jo maastohiihdon maailmancup-kauden alkuvaiheilla profetian, että Therese Johaug lyödään vielä tällä kaudella normaalimatkoilla. Tänään se kävi toteen.

Jo eilen oli aivan siinä ja siinä, että Johaug olisi taipunut. Eroa toiseksi sijoittuneeseen maannaiseen Ingvild Flugstad Östbergiin jäi Toblachin 10 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähtökisassa vain 0,7 sekuntia.

– Olen ounastellut koko ajan, että näin käy. Eilisen kisan jälkeen olin jo ihan varma, että tänä päivänä se käy, kun naiset hiihtävät Toblachissa 3,3 kilometrin rataa, jossa on vain pari kunnon nousua, Isometsä alustaa. 

Isometsälle tutuissa Toblachin maastoissa kisattiin auringon paistaessa liukkaassa kelissä.

– Peesihyöty on niin iso, että edes Johaug ei pystynyt tiputtamaan Östbergiä perästään. Kyllä hän sitä yritti, ja se oli ihan siinä ja siinä. Viimeiseen nousuun Johaug sai sen seitsemän–kahdeksan metriä. Jos hän olisi saanut muutaman metrin enempi, hän olisi voittanut tuon kisan.

Isometsä kiteyttää kisan niin, että Johaug oli vahvin hiihtäjä, mutta Östberg käytti tilaisuutensa hyväksi. Johaug oli juuri kirikamppailussa lyötävissä, kun vastassa oli sprinttihiihtäjänä aikoinaan kansainvälisiin kisoihin tullut, perusnopeudeltaan vahva Östberg.

– Kun Johaugin perusnopeus on erittäin huono, tiesi, että näinhän tässä sitten käy.

Myös kolmossijasta käytiin kovaa kamppailua, kun neljä naista mahtui 0,9 sekunnin sisään. Heidi Weng nousi palkintokorokkeelle lyötyään niukasti Venäjän Natalia Neprjajevan, Norjan Astrid Uhrenholdt Jacobsenin sekä Ruotsin Ebba Anderssonin.

– Kisaa oli mukava katsoa. Naisten kärkipakka on tiivistynyt selvästi, ja takana tuleva porukka on saanut nämä kaksi huippuyksilöä, Anderssonin ja Östbergin, viivalle. He pystyvät ahdistelemaan Johaugia.

"Se meni taktisesti vähän huonosti"

Suomalaisnaisista paras oli 22. sijalta 15:nneksi noussut Kerttu Niskanen (+1.53,7). 17:ntenä takaa-ajoon lähtenyt Anne Kyllönen putosi puolestaan 20:nneksi (+2.17,3).

– Kertulta oli tänään vähän parempaa hiihtoa, kuten odottaa sopi, kun siirryttiin perinteiselle. Anne sen sijaan tukehtui liian kovaan alkuvauhtiin. Se meni taktisesti vähän huonosti, mutta monesti yhteislähtökisoissa on pakko ottaa riskiä alkuun, kuten Iivo (kolmanneksi miesten takaa-ajossa noussut Niskanen) teki.

– Joskus on pakko ottaa riskejä, että pääsee seuraavaan letkaan. Aika usein sitä vauhtia mennään, mihin letkaan joudut. Jos haluat päästä seuraavaan letkaan, sinne pitää päästä äkkiä, ja sitä Anne varmaan yritti.

Kyllösen eilinen 17:s sija oli häneltä tähän saakka talven paras maailmancupin normaalimatkoilla. Nyt tuli sen sijaan aavistuksen näpeille.

– Kun maitohappo iskee kroppaan, se muistuttaa elämän realiteeteista. Sitten se meno loppuu.

Johaug voittamassa, Niskanen voi nousta kymppisakkiin

Tour de Ski sen sijaan vielä jatkuu kolmella kisalla. Naiset hiihtävät viikonloppuna Val di Fiemmessä 10 kilometrin perinteisen yhteislähdön, perinteisen sprintin ja 10 kilometrin loppunousun vapaalla hiihtotavalla.

Johaug johtaa kokonaiskilpailua 22 sekunnilla ennen Östbergiä ja Neprjajevaa. 

– Johaugin kohdalla täytyy muistaa, että hänellä on minuutin etu viimeisessä nousussa. Hän voi tempaista valttikortin viimeisessä mäessä käyttöönsä ja hoitaa sen potin, Isometsä viittaa norjalaistähden vahvaan ylämäkikiipimiseen.

– Muiden pitäisi pystyä kiskomaan jostakin puolitoista minuuttia Johaugiin kahdella seuraavalla etapilla. Sitä ei tule tapahtumaan.

– Johaug ei sprintistä todennäköisesti hirveästi bonuspisteistä saa – niitä tulee vähän – mutta sitten hiihdetään yhteislähtö perinteinen kymppi. Kyllä me tiedetään, ettei siinä Johaugiin eroja saa.

Muutoin palkintosijoista käydään vielä kovaa taistelua. Östbergistä ja Neprjajevasta 26 sekunnin päässä vaanii Weng. Jacobsen on Östbergiä ja Wengiä 28 sekuntia perässä, Andersson 29 sekuntia.

– Heidi Weng on ollut aina hyvä ylämäkeen ja Ebba Andersson on tosi hyvä ylämäkihiihtäjä. Östbergillä se ei ole entuudestaan ollut vahvuutena. Toisaalta täytyy muistaa, että ei hän ole koskaan ollut sellaisessa kunnossa kuin nyt. Neprjajeva on tästä porukasta etukäteen heikoimmilla tässä vaiheessa, Isometsä ruotii.

Kerttu Niskanen on kokonaistilanteessa 14:ntenä (+2.40) ja Anne Kyllönen 18:ntena (+3.16). Niskanen on kymmenennessä sijassa kiinni olevaa Yhdysvaltain Jessica Digginsia 24 sekuntia jäljessä.

– Kymppisakkiin nouseminen on Kertulta täysin realistista, ja se on tällä hetkellä maksimi, mitä voi odottaa.

Lue myös:

    Uusimmat