Tekeekö Iivo Niskanen Tour de Skillä vielä kovan tempun? – Jari Isometsältä kutkuttavaa tekstiä: "Se antaa mahdollisuudet"

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä pitää mahdollisena, että Iivo Niskanen voi nousta maastohiihdon Tour de Skin kokonaistilanteessa vielä kolmen kärkeen.

Niskanen tykitti keskiviikkona Toblachissa 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan takaa-ajokilpailussa 11:nneltä sijalta komeasti kolmanneksi.

Suomalaistähti runnoi alun kovaa ja sivakoi suuren osan matkasta isossa letkassa, jossa oli mukana seitsemänkin miestä. Tuosta poppoosta kaikki jäivät lopulta Niskasen taakse.

– Iivo sai hyvän porukan, jossa ei tarvinnut olla vetomiehenä 7,5 kilometriin. Sitten olikin hyvä isku lähteä. Hyvä, vahva hiihto – tuollaisesta porukasta karkuun pääseminen ei ole ihan helppoa, Isometsä suitsuttaa.

Ensimmäisenä ladulle lähtenyt Venäjän Sergei Ustjugov sippasi, ja Niskanen jäi hänestä lopulta vain 11 sekuntia. Voiton vei ennen Ustjugovia venäläismaanmies Aleksandr Bolshunov.

– Tuollaisessa takaa-ajokisassa ei kukaan pysty helpohkoon ja vauhdikkaaseen maastoon yksin vetämään. Bolshunovkin hyytyi viimeiselle kierrokselle ihan totaalisesti.

"Tour hyvinkin avoin"

Niskanen nousi keskiviikon vahvalla vedollaan kokonaistilanteessa 11. tilalta viidenneksi. Eroa kärkimies Bolshunoviin on 1.10 minuuttia, kun taas kolmospaikalla oleva Norjan Johannes Hösflot Kläbo on Niskasta 44 sekuntia edellä. Nelossijalla olevaa Norjan Pål Golbergia Niskanen on 10 sekuntia perässä. 

Peli on käymässä jännäksi, kun Touria on jäljellä kolme kisaa. Val di Fiemmessä kisataan ensin perjantaina 15 kilometrin perinteisen yhteislähtökisassa, minkä jälkeen sivakoidaan lauantaina perinteisen sprintti ja homma päätetään sunnuntaina 10 kilometrin loppunousuun vapaalla hiihtotavalla.

– Voitaisiin ajatella kokonaistilanteen sekunneista näin, että Kläbo voittaa sprintissä Iivoa saman verran kuin Iivo voittaa häntä 15 kilometrillä Val di Fiemmessä. Voi olla, että Iivo on jopa lähempänä.

– Viimeinen nousu kun hiihdetään yhteislähtönä, se on vähän erilainen kilpailu. Kolmen parhaan joukkoon on edelleen mahdollisuudet. Kun siirryttiin perinteiselle ja meno on vahvannäköistä, niin mikä ettei.

Isometsä muistuttaa, että Niskaselle vahvalla perinteisen 15 kilometrillä on bonussekunteja matkan aikana jaossa. 

– Se antaa mahdollisuudet. Tour on sinällään hyvinkin avoin.

– Bolshunov on kaikkein vahvimmilla voiton suhteen, kun hänelle käy kaikki. Tänään hän pystyi yksin hiihtämään yhtä lujaa kuin muut porukassa. Bolshunov oli tämän päivän paras hiihtäjä, vaikka oli osuusajoissa kolmas.

Isometsä nostaa palkintosijataisteluun myös kokonaistilanteessa seitsemäntenä olevan Norjan Hans Christer Holundin, joka on 1.18 minuuttia Bolshunovin takana ja siten Niskasta kahdeksan sekuntia perässä.

– Holund ei varmasti saa sprintistä mitään, mutta hän on äärimmäisen kova viimeisessä nousussa. Hän on siinä ehdottomasti Iivoa vahvempi. Aika monella hiihtäjällä on mahdollisuudet loppupeleissä kolmen kärkeen.

Soppaan tuo mausteita sekin, että kakkospaikalla olevan Ustjugovin päivän kunto heittelee paljon.

– Ustjugovista ei koskaan tiedä. Hän hiihtää niin ailahtelevasti. Eilen (15 kilometrin vapaan väliaikalähtökisassa) hän oli täysin ylivoimainen, suorastaan suvereeni, ja tänään oli ihan tavallinen kuolevainen. Tietysti hänellekin sopii sprintti hyvin. Loppunousussa hän on ollut kohtuullisen hyvä – ei mikään erikoinen, mutta ihan ok. Bolshunovin takana käydään kovaa taistelua vielä.

"Arvoitus"

Toki Niskasen palkintosija on vielä rajun työn takana.

– Se vaatii täydellistä onnistumista Val di Fiemmen perinteisellä. Loppunousu on Iivon kohdalla arvoitus, koska hän ei ole sitä koskaan hiihtänyt.

Niskasella ei ole näin kokemuspohjaa siitä, miltä olisi missäkin kohtaa hyvä tuntua, että on optimaalisessa vauhdissa.

– Ei tiedetä, miten hyvä hän loppunousussa on. Kovakuntoinen kaveri on yleensä ylämäkiin hyvä, mutta kun se mennään vapaalla hiihtotavalla, sekin on uusi kokemus.

Perttu Hyväriseltä "todella hyvä hiihto"

Hiukan taaempana Perttu Hyvärinen jatkaa loistavaa Touria. Hän kampesi keskiviikon takaa-ajossa 11:nneksi ja oli osuusajoissa kahdeksanneksi nopein. Kokonaistilanteessa 15:nneksi kavunnut Hyvärinen kuvasi hiihtoa "elämänsä parhaaksi".

Hyvärinen hiihti takaa-ajon vahvassa porukassa, jossa oli hiihtäjiä Kläbosta, Golbergista ja Dario Colognasta lähtien.

– Hän pääsi nauttimaan hyvästä peesistä. Näytti jo toisella kierroksella, että nyt tuli noutaja, kun hän oli tosi ahtaalla siinä. Se oli kuitenkin vain kovan alun jälkeinen välikuolema. Hän selvisi siitä, selvitti nousuosuuden, sai laskuosuudella palauteltua, ja loppu oli älyttömän vahvan näköistä.

– Välikuolemasta selviäminen osoittaa, että hän on erittäin hyvässä fyysisessä kunnossa. Siitä ei laskukuntoinen tai keskenkuntoinen urheilija selviä.

Isometsä nostaa esiin takaa-ajokilpailun erityisluonteen.

– Kun on tuollainen spesiaalikisa, jossa hiihdetään letkoja ja kohtuullisen pitkiä alamäkiosuuksia, pääsee huilaamaan ekstraa. Perttu piti yhtä kaikki hyvässä letkassa kutinsa. Tällaisia paikkoja tulee aika harvoin, ja kun niitä tulee, ne pitää pystyä hyödyntämään. Se oli hyvä hiihto, todella hyvä.

Lue myös:

    Uusimmat