Japanilaiset innostuivat – tässäkö haastaja muumeille ja revontulille?

Uusi pohjoismainen ruoka oli näyttävästi esillä Tokiossa 16.–19. lokakuuta.

Myös suomalainen ruoka oli vahvasti esillä Tokiossa viime viikolla, kun Pohjoismaiden suurlähetystöt kutsuivat kukin oman maansa huippukokin esittelemään viimeisintä ruokaosaamista. Suomea mukana oli edustamassa huippukokki Antto Melasniemi.

Nordic Star Chefs in Japan -nimen alla toteutettu projekti oli osa Pohjoismaisen Ministerineuvoston Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa yhteispohjoismaista ruokakulttuuri-identiteettiä eri puolilla maailmaa. Tokiossa toteutettukokonaisuus oli järjestyksessään toinen – ensimmäinen järjestettiin viime vuonna Washingtonissa.

Suomea edustanut huippukokki ja ravintoloitsija Antto Melasniemi toteutti Suomen suurlähetystöllä myös Solar Kitchen -tapahtuman. Suomalaiset herkut syntyivät auringon voimalla Solar Kitchen -keittimillä.

Japanilaiset eivät vielä tunne suomalaista ruokaa

Suomi ja muut Pohjoismaat nauttivat suurta suosiota japanilaisten keskuudessa. Japanilaiset liittävät Suomeen monia positiivisia mielikuvia, kuten designin, revontulet ja koulutuksen, mutta ruokakulttuurista heillä ei ole ollut mitään käsitystä.

– Japanilaiset tunnetaan suurina herkkusuina ja Tokion ravintoloilla on maailman eniten Michelin-tähtiä, joten on luonnollista, että Pohjoismaihin kohdistunut kiinnostus ulottuu nykyään myös ruokaan. Tuota kiinnostusta me pyrimme ruokkimaan tällä projektilla, kommentoi suurlähettiläs Jari Gustafsson Suomen Tokion-suurlähetystöstä.

Japanissa vuonna 2011 koetun ydinkatastrofin jälkeen uusiutuvat energiamuodot ovat nousseet keskustelunaiheeksi, mikä myös lisäsi kiinnostusta energianeutraaliin kokkaustapahtumaan. Kahden televisiokanavan ja useiden lehtitoimittajien lisäksi suurlähetystön tilaisuuteen osallistui lähetystön Twitter-sivulla järjestetyn kisan voittajat.

Myöhemmin samalla viikolla viisi kokkia esitteli uusinta pohjoismaista ruokaosaamista medialle suunnatussa tilaisuudessa sekä maankuuluussa Hattori Nutrition Collegessa, jonka johtaja on Japanissa hyvin tunnetun Iron Chef -ohjelman kommentaattori Yukio Hattori.

Viikko huipentui perjantai-iltana, kun kokit valmistivat pohjoismaisen menun viidessä Tokion huippuravintolassa. Antto Melasniemi valmisti 12 ruokalajin illallisen ravintola Yonemurassa, huippuravintoloistaan kuuluisalla Ginzan alueella yhdessä ravintolan omistajan Masayasu Yonemuran kanssa.

Japanilaisyleisön ja -median suuren kiinnostuksen rohkaisemana tapahtumia Suomen ja Pohjoismaiden ruokakulttuurin tunnettavuuden edistämiseksi suunnitellaan jatkossakin.

Lähde: Suomen Tokion suurlähetystö

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja