Japani: Bitcoin ei ole mikään valuutta

Japanin hallitus kommentoi, että se ei pidä virtuaaliraha bitcoinia valuuttana eikä sillä ole suunnitelmia säädellä sitä rahallisena tuotteena.

The Wall Street Journal kertoo, että pääministeri Shinzo Aben hallituksen mukaan Bitcoin ei ole japanilaista tai ulkomaista valuuttaa ja sen välitys poikkeaa Japanin pankkisäädöksistä.

Näin bitcoin toimii 

- Bitcoin on avoimen lähdekoodin digitaalinen valuutta. Sen keksi Satoshi Nakamoto -nimimerkkiä käyttänyt henkilö tai taho vuonna 2008. Toisena kehittäjänä toimi suomalainen Martti Malmi.

- Bitcoinin arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella.

- Järjestelmä pyörii vertaisverkossa. Käyttäjät valjastavat tietokoneidensa laskentatehoa bitcoin-virran kirjaamiseen julkiseen tietokantaan. Palkinnoksi he saavat uusia bitcoineja.

- Louhinnaksi kutsuttu menetelmä ei käytännössä onnistu tavallisilla pöytäkoneilla, vaan enimmäkseen sitä tekevät tehokkaita tietokoneita omistavat bitcoin-yhtiöt.

- Uusia bitcoineja syntyy hidastuvaan tahtiin, kunnes järjestelmän ylärajaksi asetettu 21 miljoonaa täyttyy. Tällä hetkellä bitcoineja on liikkeellä yli 12 miljoonaa.

Lähde: STT

Lausunnon mukaan pankit eivät myöskään saa tarjota bitcoineja asiakkailleen.

Lausunnossa todetaan myös, että Japanissa ei ole lakeja, joissa selkeästi määriteltäisiin bitcoinin asema.

Tokiossa sijainneen Mt. Gox -bitcoin-pörssin kaatuminen on ollut vahvasti tapetilla viime päivinä.

Teknologiasivusto The Verge toteaa, että Japanin hallituksen päätös saattaa tarkoittaa sitä, että Mt. Goxin kaatuminen ei kuulu maan taloutta sääteleville tahoille.

Japanilaiset viranomaiset ovat tutkineet Mt Goxin kaatumista, vaikka talousviranomaisten mukaan heilllä ei ole toimivaltaa asiaan. Mt Goxin kaatumista tutkitaan myös Yhdysvalloissa.

Keskustelu bitcoinin ympärillä on ollut vilkasta. Joidenkin mielestä bitcoinia pitäisi säädellä viranomaisten toimesta.

Yhdysvalloissa bitcoin-yhtiöitä on kannustettu rekisteröitymään rahapalveluita tarjoavaksi yhtiöiksi, jolloin ne noudattaisivat rahanpesun vastaisia säädöksiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja