Janottaako jatkuvasti? Nämä yllättävät asiat kuivattavat elimistöäsi

Kuumalla kesähelteellä nesteytys ja riittävä vedenjuonti on erityisen tärkeää. Elimistöämme ei kuivata pelkästään hikoileminen, vaan kehon kuivumiseen vaikuttavat monet muutkin asiat. 

Noin 60 prosenttia elimistöstämme on vettä, eikä elimistömme toimi ilman nesteitä. Riittävä nesteytys tekee hyvää elimistöllemme, yhtä lailla kuin nestehukka estää elimistömme normaalin toiminnan. Lue, millaiset asiat kuivattavat elimistöäsi siten, että nesteytystä täytyy lisätä entisestään.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio

Hiilihydraatit varastoituvat kehoon yhdessä nesteiden kanssa. Tästä syystä poistaessasi hiilihydraatit ruokavaliostasi, menetät muutaman kilon verran painostasi nesteiden lähtissä elimistöstäsi.

Hiilihydraattien vähentäminen saattaa siis laihduttaa, mutta se ei tee hyvää elimistösi nestetasapainolle. Kokojyvätuotteet kuten puuro, tumma riisi, ja täysjyväpasta imevät kaikki nestettä kypsennyksen aikana, joten niiden syöminen voi parantaa nestetasapainoasi. Kiinnitä huomiota tähän asiaan, jos suunnittelet aloittavasi vähähiilihydraattisen ruokavalion.

Stressi

Kun olet stressaantunut lisämunuaisesi pumppaavat elimistöösi stressihormoneja. Jos koet jatkuvaa painetta ja ahdistusta, tämä voi johtaa lisämunuaisten vajaatoimintaan. Lisämunuaiset tuottavat myös hormonia nimeltä aldosteroni, joka auttaa säätelemään kehon nesteitä. Niinpä lisämunuaisen toiminnan häiriintyessä aldosteroninkin tuotanto vähenee, joka saattaa johtaa nestehukkaan. 

Kuukautiset

Jos on taas se aika kuukaudestasi, juo päivässä muutama ylimääräinen lasi vettä. Estrogeeni ja progesteroni vaikuttavat kehosi nestetasapainoon. Kun nämä kaksi hormonia myllertävät kehossasi kuukautisten aikaan, saatat joutua lisäämään veden juontiasi pitääksesi kehosi kunnolla nesteytettynä.

Menetät nestettä myös kuukautisveren mukana, joten etenkin jos vuotosi ovat hyvin runsaat, muista juoda vettä tavallista enemmän.

Ikääntyminen

Ikääntyessämme kehomme kyky varatoida vettä vähenee, samoin kuin janon tunne. Näin ollen ikääntyneen on vaikeampi huomata tarvitsevansa lisää nestettä, ja nestehukan riski kasvaa suuremmaksi.

Jos sinun on hankala muistaa juoda vettä päivän mittaa, ota tavaksi ottaa vesipullo aina mukaan, esimerkiksi laukkuusi. Vesipulloa täyttämällä voit myös pitää tarkkaa kirjaa siitä, paljonko vettä juot päivän aikana. 

Vähäinen kasvisten syönti

Kasvikset sisältävät paljon nestettä. Jos syöt aterialla puoli lautasellista kasviksia, saat noin kaksi lasillista vettä päivässä kasvisten syönnin yhteydessä. Jos siis sinulla on paha tapa jättää kasvikset syömättä, täytyy kasviksista saatava nestemäärä korvata vedenjuonnilla.

Lähde: health.com

Lue myös:

    Uusimmat