Mainos

Kaupunki aikoo tehdä sotkun keskellä joutuneesta Jalava-kodista rikosilmoituksen – huumeeksi luokiteltavaa kipulääkettä kateissa

2:16
Attendo irtisanoi hoivakodin johtajan Joroisissa

Varkauden kaupunki valmistelee rikosilmoituksen tekemistä Attendon hoivakodista Joroisissa. Hoivakoti Jalavassa on kateissa huumausaineeksi luokiteltavaa Oxynorm-kipulääkeliuosta. Asia havaittiin tarkastuskäynneillä.

Aluehallintoviraston tarkastusraportin mukaan kipulääkeliuosta oli ollut hoivakodissa kaksi 120 millilitran pakkausta, josta oli otettu vajaa 10 millilitraa.

– Epäselväksi jäi, miten on toimittu lopun liuoksen kanssa, raportissa todetaan.

Varkauden kaupungilta kerrotaan, että ratkaisut rikosilmoitusasiassa tehdään huomisen aikana.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastajan Taija Liukkosen mukaan lääkeluvissa oli muitakin epäselvyyksiä.

– Huumausaineiksi luokiteltavien lääkkeiden kulutusta seurataan huumekorteilla, joista puuttui allekirjoituksia, Liukkonen mainitsee.

Jalavan puutteet havaittiin Varkauden kaupungin sosiaalitoimen ja aluehallintoviraston tarkastuskäynneillä tammi- ja helmikuussa.

Vastuuvuoroissa kouluttamattomia

Aluehallintovirasto totesi tarkastuskäyntinsä perusteella myös, etteivät hoivakodin henkilöstömitoitus, henkilöstörakenne ja ammatillisuus vastaa asiakkaiden tarpeita eivätkä ole luvan mukaisia.

– Vastuuvuorossa oli ollut viime vaiheen opiskelijoita tai henkilöitä, joilla ei ollut sosiaali- ja terveydenhuollon koulutusta, Liukkonen kertoo.

Liukkosen mukaan työvuorolistoissa oli myös ollut nimiä, joita muut työntekijät eivät tunnistaneet.

– Attendo selvitti, että keikkatyöläisten vaihtuvuuden vuoksi olisi mahdollista, etteivät kaikki tunne toisiaan nimeltä. Se ei ole täysin poissuljettua, Liukkonen sanoo.

Aluehallintoviraston mukaan tarkastuskäynnillä jäi epäselväksi, tietävätkö kaikki henkilökunnasta hoito- ja palvelusuunnitelman merkityksen tai mistä sen voisi käydä lukemassa. Ulkoiluun ja viriketoimintaan ei jää perushoivalta aikaa, viraston tiedotteessa todetaan.

Attendo Jalava on huhtikuussa 2018 Joroisiin avattu asumisyksikkö. Yksikössä on 50 hoivapaikkaa, ja kirjoilla on tällä hetkellä 13 ihmistä.

Kontrollikäyntejä päivittäin

Aluehallintovirastosta kerrotaan, että Attendo esitti tarkastuskäynnin lopuksi selvityksen toimenpiteistä ja korjasi epäkohtia. Se lisäsi yövuoroon toisen koulutetun hoitajan sekä nimesi uuden vastuuhenkilön. Lisäksi seuraavasta päivästä alkaen henkilöstöön lisättiin sairaanhoitaja ja kaksi lähihoitajaa.

– Näillä perusteilla aluehallintovirasto katsoi, että toiminta voi toistaiseksi jatkua, avi toteaa tiedotteessaan.

Kaupungin edustajat käyvät nyt päivittäin valvomassa Jalavan hoivakodin toimintaa. Valvontaa tapahtuu myös öisin.

Ylitarkastaja Liukkosen mukaan tähän asti Attendon tekemistä henkilöstön lisäyslupauksista on pidetty kiinni.

Tarkastuskäynnin jälkeen aluehallintovirasto pyysi kertomansa mukaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimea tekemään yksikön asukkaille terveystarkastukset ja tarkistamaan lääkitykset. Kaikille asukkaille on tehty torstaina terveystarkastus ja myös jatkohoitosuunnitelma on laadittu.

Liukkosen mukaan Jalavan asiakkaiden kunnossa ei terveystarkastuksissa havaittu puutteita.

Attendolta selvitys ensi viikolla

Aluehallintovirasto on pyytänyt Attendoa toimittamaan sille tarpeelliset selvitykset ja lausunnon 22. helmikuuta mennessä.

– Saatujen selvitysten perusteella aluehallintovirasto varmistaa, että edellä mainitut epäkohdat on korjattu pysyvästi, vakituinen vastuuhenkilö on valittu ja henkilöstömäärä on annetun luvan mukainen. Mikäli näin ei ole, aluehallintovirasto harkitsee, mihin valvontatoimenpiteisiin on ryhdyttävä, valvontaviranomainen kertoo tiedotteessa.

Attendon pyörittämä Jalava-hoivakoti nousi valokeilaan, kun MTV kertoi maanantaina, että Attendo irtisanoi hoivakodin johtajan viime viikolla viranomaistarkastuksen jälkeen. Johtajan on kerrottu vaatineen pitkään lisää työvoimaa. Tehy on kertonut riitauttavansa irtisanomisen. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja