Jaden raskausonni muuttui peloksi – "tiehyttukos" olikin jotain paljon vakavampaa: "Pahin asia, mitä voi tapahtua elämäni parhaaseen aikaan"

Opettele tutkimaan rintasi – näin teet sen oikein.

Esikoistaan odottavalle naiselle sanottiin, että hänen maitotiehyensä on tukkeutunut. Todellisuudessa rinnoissa tuntuvan kivun ja kyhmyn syy oli paljon vakavampi.

Yhdysvalloissa Kaliforniassa asuva Jade Devis, 36, oli onnensa kukkuroilla huomattuaan odottavansa esikoistaan joulukuussa 2018. Ilo muuttui muutaman kuukauden kuluttua huoleksi, kun Jaden rinnat kipeytyivät ja niistä löytyi kivenkova kyhmy, jonka koskeminen teki kipeää.

Lääkärit kertoivat odottavalle äidille, että kyhmy oli mitä todennäköisimmin maitotiehyen tukos, Jade kertoo TODAY-sivustolle. Tiehyttukoksen oireita ovat paikallinen arkuus, kuumotus, punoitus ja pahkura. Jade kuitenkin vaati, että häneltä otettaisiin koepala.

Koepalasta selvisi, että raskauden ensimmäisellä kolmanneksella oleva Jade sairasti aggressiivista kolmoisnegatiivista rintasyöpää. Uutinen pisti Jaden tunteet sekaisin. Hän oli sekaisin sekä onnesta että surusta.

– Ensimmäinen ajatukseni oli: tämä on pahin asia, joka voi tapahtua elämäni parhaaseen aikaan, Jade kirjoittaa Glamour-sivustolla.

Tapaus muistuttaa, että rintojen tarkkailu myös raskauden aikana on tärkeää, sillä raskaus ei suojaa rintasyövältä.

"En aikonut antaa sairauden ottaa minulta vauvaani"

Jaden rinnassa oleva kasvain leikattiin huhtikuussa. Sen jälkeen hän alkoi saada solunsalpaajahoitoja – yleiskielessä kemoterapiaa. Lääkärien mukaan Jaden terveys oli etusijalla, lapsi oli liian nuori pelastettavaksi. Jadelle tarjottiin jopa mahdollisuutta raskauden keskeyttämiseen, mutta hän kieltäytyi.

– En aikonut antaa sairauden ottaa minulta vauvaani, Jade sanoo TODAY-sivustolle.

Lapsi oli Jadelle syy taistella.

Syöpähoidot aiheuttivat kamalia sivuvaikutuksia. Pahoinvointia, oksentelua, ripulia, ruokahalun puutetta, heikkoutta ja väsymystä. Jadea auttoi jaksamaan ajatus siitä, että pian hän saisi nähdä vauvansa. Jade päätti selvitä läpi raskautensa parasta toivoen ja pahimpaan varautuen.

Solunsalpaaja- ja sädehoitoa sekä leikkausta pidetään turvallisena raskauden toisen ja kolmannen kolmanneksen aikana, kertoo Potilaan Lääkärilehti. Jaden raskaus oli kuitenkin vasta ensimmäisellä kolmanneksellaan.

Poika syntyi terveenä

Heinäkuussa Jade synnytti esikoispoikansa. Poika syntyi terveenä ja normaalikokoisena.

– Minusta tuntui kuin olisin pidättänyt hengitystäni koko sen ajan, kun hän oli vangittuna vatsaani ja minun piti käydä solunsalpaahoidoissa. Nyt olen vain iloinen, että hän on ulkona vatsastani. Hän on nyt turvassa, Jade kertoo.

Tuore äiti jatkaa syöpähoitoja vielä marraskuun ajan, vaikka synnytyksen jälkeen tehty kuvaus osoitti hänen olevan vapaa syövästä. Lääkkeiden vuoksi Jaden vauva-arki on tavallistakin väsyttävämpää. Luusäryn vuoksi tuoreen äidin voi olla kivuliasta pitää lastaan sylissään. Yksinhuoltajaäidin sisko on muuttanut saman katon alle auttaakseen Jadea vauvan kanssa.


Jade synnytti terveen pojan, vaikka sai raskausaikana syöpähoitoja. Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Vaikka poikavauva on terve, Jade pelkää tulevaisuudessa mahdollisesti ilmeneviä terveysongelmia. Ovatko syöpähoidot ja stressi vaikuttaneet peruuttamattomasti vauvan kehitykseen?

Aika näyttää. Nyt Jade kerää voimansa jaksakseen viimeiset syöpähoitonsa ja voidakseen elää syöpävapaata elämää poikansa kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja