Pikkulapsella todettiin syöpä – äiti teki sairaalan suihkussa järkyttävän löydöksen: ”Ajattelin, että tämä on joku sairas vitsi”

Uusiseelantilaisen perheen kaksi jäsentä kamppaili samanaikaisesti syöpää vastaan. Valitettavasti vain toinen heistä selvisi.

Vuonna 2005 Nic Russel sai tietää vasta kaksivuotiaan Kenzie-tyttärensä sairastavan Ewingin sarkoomaa. Ewingin sarkooma on pääasiassa lapsilla esiintyvä luusyöpä.

Muutaman viikon kuluessa syöpäuutisista tuolloin 31-vuotias Nic menetti paljon painoa. Sairaan lapsen yksinhuoltajaäiti pisti kehonsa muutokset stressin piikkiin.

Eräänä iltana Nic oli sairaalan suihkussa tyttärensä Kenzien kanssa. Silloin hän huomasi kyhmyn vasemmassa nännissään. Nic alkoi pelätä, että laihtumisen takana olisi jotain vakavampaa. Nic kuvautti rintansa mammografiassa, ja hänen nännistään löytyneestä kyhmystä otettiin solunäyte.

Vain kolme kuukautta Kenzien syöpädiagnoosin jälkeen Nic sai kuulla, että hänelläkin oli syöpä, rintasyöpä.

– Silloin ajattelin, että tämä on joku sairas vitsi. En vain voinut uskoa, että elämä voisi olla niin julma, Nic kertoo News.com.au-sivustolle.

Nic jakoi riipaisevan tarinansa kansainvälisen rintasyöpätietoisuuden kuukauden vuoksi.

Äiti selvisi, lapsi ei


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Huolimatta vakavasta sairaudestaan Nic oli huolissaan lähinnä Kenziestä. Äiti laittoi tyttärensä hoidot etusijalle. Nic halusi olla hengissä voidakseen auttaa lastaan. Hän ei halunnut ajatella, että kumpikaan heistä kuolisi.

Toisin kuitenkin kävi. Vain viisi kuukautta rintasyöpädiagnoosin jälkeen vasta kolmevuotias Kenzie menehtyi. Hoidot olivat tehonneet luusyöpään, mutta aiheuttivat lopulta verenmyrkytyksen, Nic kertoo.

Kenzien menehtymisen jälkeen Nic keskittyi pysymään hengissä esikoistaan varten. Tuolloin 6-vuotias Conor ei saanut menettää sekä siskoaan että äitiään, koko perhettään. Nic halusi nähdä poikansa aikuistuvan.

Nicin munasarjat poistettiin, hän sai kuusi hoitokierrosta kemoterapiaa ja vuosikausien ajan rintasyöpälääkkeitä. Nyt lapsensa syövälle menettänyt äiti on selättänyt oman sairautensa. Siitä hän kiittää edistyneitä hoitoja sekä paikallista yhteisöä, joka auttoi syöpähoitojen maksamisessa.

Vuosittain yli 5 000 suomalaisnaista sairastuu rintasyöpään

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain yli 5 000 naista.

Suomessa noin joka neljäs rintasyöpä todetaan mammografiatutkimuksessa, vaikka nainen ei olisi itse huomannut mitään erityistä, kertoo Kaikki syövästä -sivusto. Rintasyövän seulontoihin kutsutaan 50–69-vuotiaat naiset joka toinen vuosi.

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta rintasyöpäpotilaasta on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta, kertoo Terveyskirjasto. Suuren osan heistä katsotaan parantuneen taudistaan kokonaan.

Jos rintasyöpä on lähettänyt etäpesäkkeitä muualle kehoon, tautia ei pystyttäne nykykeinoin parantamaan. Rintasyöpä leviää tavallisimmin luustoon, keuhkoihin, maksaan ja aivoihin.

Rintasyövän tavallisin oire on kyhmy rinnassa. Kyhmy on usein kivuton, mutta voi aiheuttaa myös kipua, pistelyä, ihomuutoksia tai nännieritettä.

Lue myös:

    Uusimmat