Jäätkö helposti riippuvaiseksi? 5 vahvasti koukuttavaa ruokaa

Jotkut ruoat voivat aiheuttaa vieroitusoireita ja saada aikaan muutoksia aivoissamme, jolloin kiusauksen vastustamisesta tulee todella hankalaa. Kaikkea saa toki syödä kohtuudella, mutta monille vaikeuksia tuottaa nimenomaan maltillisissa annoksissa pitäytyminen.

Suklaa

Suklaaholismi voi olla monelle tosiasia, sillä suklaa saattaa todella aiheuttaa riippuvuutta. Syynä tähän ovat sen sisältämät mielihyvän tunteeseen vaikuttavat yhdisteet, kuten teobromiini, anandamidi sekä tryptofaani. Suklaa sisältää alkoholin tavoin myös alkaloidia, joka puolestaan on yhdistetty alkoholismiin.

Asiantuntijat huomauttavat, että suklaassa ei välttämättä ole riittävästi fyysistä riippuvuutta aiheuttavia aineita. Kuitenkin monet koukuttuvat suklaaseen myös psykologisten tekijöiden vuoksi.

Juusto

Realbuzzin mukaan useat tutkimukset ovat osoittaneet monissa meijerivalmisteisissa juustoissa olevan riippuvuutta aiheuttavia opiaattiyhdisteitä. Mahdollisten opiaattien määrä juustoissa on kuitenkin pieni, ja tutkijat arvelevat riippuvuuden pääaiheuttajaksi niiden sisältämää kaseiinia. Kaiken lisäksi juusto sisältää myös piristävän vaikutuksen antavaa fenyylietyyliamiinia, joka on niittänyt mainetta riippuvuuden aiheuttajana.

Sokeri

Liiallinen sokeri on tunnetusti terveysriski, mutta tutkijoiden mukaan se voi aiheuttaa myös riippuvuutta. Sokeria syötäessä aivoista vapautuu välittömästi mielihyvää aiheuttavaa kemikaalia, ja monet jäävätkin tämän vuoksi koukkuun.
Rotilla tehdyissä laboratoriokokeissa myös huomattiin, että aikaisemmin korkeasokerista ruokavaliota nauttineet rotat kärsivät sokerin vieroitusvaiheessa vapinasta ja niiden aivoissa tapahtui kemikaalimuutoksia.

Hampurilaispihvit ja muu prosessoitu liha

Useissa tutkimuksissa on osoitettu roskaruoan potentiaali riippuvuuden aiheuttajaksi. Myös suolan, rasvan ja sokerin yhdistelmä aiheuttaa mielihyväntunnetta, jolloin monet haluavatkin syödä kyseistä ruokaa yhä enemmän ja enemmän.
Floridalaisessa Scripps Research Institutessa myös tutkittiin rottien aivoissa tapahtuneita muutoksia, kun niitä ruokittiin roskaruoalla. Aivomuutokset olivat samankaltaisia kuin kokaiinin ja heroiinin käyttäjillä ainetta saadessaan.

Kahvi

Moni ihminen ei kykene aloittamaan aamuaan ilman höyryävää kupillista kahvia, ja ilman kofeiinia aloitettu aamu voi tuoda mukanaan väsymystä, päänsärkyä sekä pahaa tuulta. Juuri vieroitusoireet ovatkin tutkijoiden mukaan pääsyy juoman addiktoivaan vaikutukseen. Monet saattavat myös kuvitella, etteivät kykene päivän haasteisiin ilman kofeiinia – ja tästä syystä se onkin maailman suosituin "huume".

Lähde: Realbuzz

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat