Jääkiekon SHL starttaa – tässä kymmenen tärppiä länsinaapurin kuumaan lätkäkauteen!

Ryan Lasch lirutti Frölundalle tärkeän 2-0-osuman 1:10
Ryan Lasch oli tärkeä pelaaja Frölundalle viime kauden SHL-finaaleissa.

Ruotsin jääkiekkoliiga SHL starttaa lauantaina 14. syyskuuta, ja sarjaa on mahdollista seurata viime vuosien tapaan C Morelta. Suoria ottelulähetyksiä on luvassa tällä kaudella enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Mikäli sarja ei vielä ole sinulle kovin tuttu, ei hätää. C Moren SHL-selostaja Teppo Laaksonen antaa alla 10 tärppiä länsinaapurin kiekkoliigasta. 

1) SHL:ää, joka aiemmin tunnettiin nimellä Elitserien, on pelattu vuodesta 1975. Se on siis sarjana yhtä vanha kuin SM-liiga. Ruotsin mestaruudesta pelaaminen aloitettiin kuitenkin jo hieman aiemmin kuin Suomessa eli vuonna 1928.

2) Eniten Ruotsin mestaruuksia ovat voittaneet Djurgården (16) ja Brynäs (13). Elitserienin/SHL:n eli niin sanotun modernin ajan ykkönen on kuitenkin Färjestad yhdeksällä mestaruudellaan.

3) SHL:ssä pelataan 14 joukkueen voimin nelinkertainen runkosarja (kaksi kertaa jokaista vastaan kotona ja vieraissa). Runkosarjassa on siis 52 kierrosta. Suomessa vastaav lukema on 60, joten SHL:n peliohjelma on hieman kevyempi. Esimerkiksi kolmen ottelun viikkoja tulee joukkueille vähemmän.

4) Viime kauden päätteeksi SHL:sta putosivat karsintojen myötä Mora ja Timrå. Tilalle nousivat Leksand ja Oskarshamn. Leksand on pelannut sarjassa useaan otteeseen eri vuosikymmenillä ja voittanut aikanaan neljä mestaruuttakin, mutta Oskarshamn on nyt mukana pääsarjatasolla ensimmäistä kertaa.

5) Runkosarjasta pudotuspeleihin jatkaa SM-liigan tavoin kymmenen parasta, sijoille 7-10 jääneet pelaavat ensin keskenään "esipleijarit". Puolivälieriin etenee kahdella voitolla. Sijoille 13 ja 14 jääneet joutuvat karsimaan sarjapaikastaan Ruotsin "Mestiksen" eli HockeyAllsvenskanin kahta parasta joukkuetta vastaan.

Karsintoja pelataan ainakin tällä erää viimeistä kertaa tulevana keväänä. Keväällä 2021 on jo käytössä uusi malli, jossa HockeyAllsvenskanin mestari nousee aina suoraan SHL:ään ilman karsintoja. SHL:ssä sijoille 13-14 jääneet pelaavat keskenään "playout-sarjan", jonka voittaja säilyy ja häviäjä putoaa.

6) Hallitseva mestari on Frölunda, joka lähtee myös tähän kauteen ennakkosuosikkina, sillä joukkue pysyi varsin hyvin kasassa. Suurimpia haastajia tulevat luultavasti olemaan Färjestad ja Luulaja, mutta myös monella muulla joukkueella on saumat onnistuessaan mestaruustaistoon. 

7) Mestaruuden on voittanut 2010-luvulla kaksi kertaa peräkkäin ainoastaan Skellefteå (-13 ja -14). Sen jälkeen Le Mat -pokaalia ovat nostelleet Växjö (-15 ja -18), Frölunda (-16 ja -19) sekä HV71 (-17).

8) Alkavan kauden mielenkiintoisimpiin uusiin pelaajahankintoihin lukeutuvat muun muassa Patrik Berglund (Djurgården), Ville Leskinen (Färjestad), Juhani Tyrväinen (Luulaja), Dennis Everberg (Rögle) sekä Anton Rödin (Brynäs).

9) Suomalaispelaajia sarjassa on mukana kauden alkaessa 15,  ja he jakautuvat kymmeneen eri joukkueeseen. Ainoastaan Växjö, Malmö, Rögle ja Djurgården ainakin aloittavat ilman yhtään suomalaispelaajaa.

10) Ja viimeiseksi C Moren SHL-tarjontaan. Pääpelipäivät ovat edelleen torstai ja lauantai. C More esittää runkosarjan aikana tutusti yhden ottelun suomeksi selostettuna kyseisiltä päiviltä kanavillaan ja cmore.fi-suoratoistossa. Tämän kauden uutuutena suoratoistopalvelun puolella voi katsoa ruotsinkielisellä alkuperäisselostuksella ottelun joka torstai ja lauantai sekä usein myös tiistaisin. 

C Moren suomeksi selostettavat SHL-ottelut syyskuussa

la 14.9. klo 18.55 Luulaja-Växjö
to 19.9. klo 19.55 Frölunda-Linköping
la 21.9. klo 18.55 Oskarshamn-Djurgården
to 26.9. klo 19.55 Örebro-Rögle
la 28.9. klo 18.55 Färjestad-Frölunda

Lisäksi cmore.fi suoratoistopalvelussa seuraavat "lisäottelut" katsottavissa alkuperäisselostuksella:

la 14.9. klo 16.10 Frölunda-Brynäs
ti 17.9. klo 19.55 Malmö-Rögle
to 19.9. klo 19.55 Färjestad-Växjö
la 21.9. klo 16.10 Brynäs-Färjestad
ti 24.9. klo 19.55 Leksand-Brynäs
to 26.9. klo 19.55 Skellefteå-Frölunda
la 28.9. klo 16.10 ottelua ei vielä valittu  

Lue myös:

    Uusimmat