Kärpät jättänyt tähti ja Leijonien maailmanmestareita – SHL-kaukalot vilisevät suomalaishuippuja!

Mustonen viimeisteli Frölundan 3-0 osuman 0:57
Joel Mustonen oli tärkeä pelaaja Frölundan kultaisessa keväässä 2019.

SHL-kausi 2019-2020 käynnistyy lauantaina 14. syyskuuta. Kauden startatessa 15 suomalaispelaajalla on voimassa oleva sopimus.

Heidän lisäkseen muun muassa Färjestadia viime kaudellakin edustanut Ilari Melart toipuu parhaillaan polvioperaatiosta, mutta hänen jatkonsa seurassa on mahdollinen, kunhan mies on taas pelikunnossa.

C Moren SHL-selostaja Teppo Laaksonen käy seuraavassa läpi kaikki sarjan suomalaiset ja heidän lähtökohtansa alkavaan kauteen.

Tomi Sallinen, Brynäs

Jo aiemmin hyvällä menestyksellä Leksandia ja Djurgårdenia edustanut Sallinen siirtyi viime kaudeksi KHL:stä Färjestadiin. Loukkaantuminen harjoitusottelussa vei kuitenkin kuukauden sairaslomalle ja miehen palattua tositoimiin hänelle ei enää löytynyt riittävää roolia. Sallinen siirtyi jo syyspuolella Brynäsiin, jossa pelasi kohtalaisen loppukauden. Lähtökohtaisesti kolmossentteri, monipuolinen ja vahva kahden suunnan pelaaja.

Joel Mustonen, Frölunda

Mustonen oli viime syksynä paljon sairastuvalla, mutta toivuttuaan nousi merkittävään rooliin Frölundan kovassa joukkueessa. Etenkin pudotuspelit sujuivat vahvalta luistelijalta erinomaisesti, 13 ottelussa peräti 7 tehopistettä ja uran ensimmäinen SHL-mestaruus. Nyt tavoitteena on pelata terveenä jo kauden alusta lähtien ja jatkaa edelleen noususuhdannetta. Edustanut SHL-tasolla aiemmin myös Örebrota, Skellefteåta ja Timråta.

Ville Leskinen, Färjestad

Todella mielenkiintoinen uusi suomalaisnimi SHL:ään. Kärpissä kovaa jälkeä takonut laitahyökkääjä on nyt vasta ensimmäisessä ulkomaalaisseurassaan. Odotukset ovat korkealla, sillä Leskisen tehtävänä olisi ainakin osittain korvata NHL:ään lähtenyt maalipyssy Joakim Nygård. Laadukkaassa ja mestaruudesta taistelevassa joukkueessa ainakin tarjoilu tulee varmasti pelaamaan. On mielenkiintoista nähdä, miten Leskinen sopeutuu sarjaan.

Juuso Ikonen, HV71

Ikonen on edustanut SHL:ssä aiemmin Djurgårdenia ja Brynäsiä. Brynäsissä hän nousi isoon rooliin mm. kun Brynäs ylsi hienosti hopealle kaudella 2016-17. Viime kausi sujui AHL:n Hersheyssä, jossa 54 ottelua tuotti kuitenkin vain 14 tehopistettä. Palaa Ruotsiin aikomuksenaan ottaa iso vastuu hyvässä joukkueessa. Taitavan Ikosen parhaimpiin aseisiin kuuluu hyvä laukaus. Tulee saamaan HV:ssa ykkös-kakkosketjun rooliin.

Janne Juvonen, Leksand

Ainoa suomalaismaalivahti ainakin kauden alkaessa. Lähti viime kaudella pitkän Pelicans-pestin jälkeen ensi kertaa ulkomaille. Itävallan vierailu jäi lyhyeksi, mutta päätyi hieman onnekkaastikin SHL:ään ja Moraan, ensi alkuun loukkaantumisten paikkaajaksi. Pelasi varsin hyvin, vaikka joukkue putosi. Uusi työpaikka löytyi lähietäisyydeltä, karsinnoissa juuri Moran pudottaneesta paikallisvastustajasta. Taistelee ykkösveskarin paikasta Axel Bragen kanssa.

Jaakko Rissanen, Linköping

Ensikertalainen SHL:ssä. Hankittiin varsin suuriin saappaisiin ykkössentteriksi paikkaamaan Derek Royn lähtöä. Pelasi toissa kaudella KHL:ää Vitjazissa ja Kunlunissa, mutta ei noussut kovin suureen rooliin. Muuten pelannut Suomessa ja suurimmaksi osaksi kotiseudullaan Kuopiossa. Taitava ja hyvä pelintekijä, SHL:ssä suurimmaksi kysymysmerkiksi nousee varmasti nopeammassa pelitempossa pärjääminen. Kovat ennakko-odotukset keskitason joukkueessa.

Juhani Tyrväinen, Luulaja

Maailmanmestaruuttakin viime keväänä Leijonissa juhlinut sentteri siirtyi nyt ensi kertaa ulkomaille. Taistelu peliajasta tulee olemaan joukkueen sisällä kova, fyysisesti vahva ja monipuolinen Tyrväinen tulee kuitenkin varmasti olemaan erittäin hyödyllinen hankinta. On täysin erityylinen kuin joukkueen muut kärkisentterit Niklas Olausson ja Jack Connolly. Ensisijaisesti paikkaa Luulajasta NHL:ään lähtenyttä Isac Lundeströmiä.

Arttu Ilomäki, Luulaja

Tyrväisen tapaan viime kevään maailmanmestareita, vaikka putosikin turnauksen edetessä kokoonpanon ulkopuolelle. Suomessa pelasi ennen kaikkea keskellä, mutta Luulajassa ainakin aloittanee laidalla. Niin ikään ensikertalaisena ulkomailla, joten uusia asioita tulee eteen paljon pelityylistä ja pelipaikastakin alkaen. Kuten Tyrväisellä, takana kuitenkin uran paras Liiga-kausi ja kokemusta kansainvälisistä peleistäkin, joten mahdollisuus isoonkin rooliin.

Joonas Jalvanti, Luulaja

Puolustaja voi toimia myös matkaoppaana maanmiehilleen, aloittaa jo kolmannen kautensa Luulajassa ja pelannut aiemmin myös Örebrossa. Vahva peruspakki jäi viime kauden loppua kohden melko pieneen rooliin. Nyt ainakin alkukaudella mahdollisuus lunastaa jälleen isompikin ruutu, koska Luulaja pitää vielä yhtä pakin paikkaa joukkueessaan avoinna. Luulajan puolustus oli viime kaudella koko sarjan pitävin, saa nähdä jatkuuko sama meno tällä kaudella.

Arsi Piispanen, Oskarshamn

Todellinen työn sankari, tekee 34-vuotiaana SHL-debyyttinsä, kun piskuinen Oskarshamn nousi ensimmäistä kertaa pääsarjatasolle. Edustanut seuraa jo vuodesta 2013 yli 300 ottelun verran. Lähti kesään ilman jatkosopimusta, mutta pystyi vakuuttamaan seurajohdon treenikaudella siitä, että käyttöä on myös SHL:ssä. Tulee pelaamaan kahden suunnan roolissa kolmos-nelossentterinä, kokeneena pelaajana arvokas apu heikossa joukkueessa.

Tuomas Kiiskinen, Skellefteå

Konkari oli koko kesän ilman sopimusta ja harjoitteli muun muassa Växjön A-nuorten kanssa ennen kuin sai Skellefteå-pestin juuri ennen kauden alkua. Liittyy joukkueeseen lokakuussa. Pelasi Växjössä komean uran vuosina 2014-2019 voittaen kaksi mestaruutta. Kahdella edelliskaudella loukkaantumiset ovat vaivanneet, ja hän joutui nyt Växjön nuorennusleikkauksen "uhriksi". Terveenä silti edelleen paljon annettavaa, kasvanut monikäyttöiseksi taistelijaksi ja liideriksi.

Kristian Näkyvä, Örebro

Alkaa olla jo SHL-konkari. Edustanut aiemmin Luulajaa ja Linköpingiä, viime kaudeksi siirtyi Örebrohon. Vahva kiekollinen liideri, tehnyt jokaisella SHL-kaudellaan yli 20 pistettä. Tulee saamaan tälläkin kaudella ykköspakin roolin, voisi vielä nostaa profiiliaan piirun verran, jotta nousisi sarjan tähtiosastolle. Luistelee ja liikuttaa kiekkoa mainiosti, mutta fyysisissä väännöissä ei parhaimmillaan, minkä vuoksi ei ehkä ole vielä pelannut MM-kisoissakaan.

Rasmus Rissanen, Örebro

Pelityyliltään lähes täysin Näkyvän vastakohta. Jykevä pakki, joka viihtyy parhaiten maalin edustalla ja kulmien kovissa väännöissä. Kiekollisessa pelissä ei pyri kovin monimutkaisiin ratkaisuihin, vaan laittaa limpun nopeasti pois. Aloittaa toisen kautensa SHL:ssä. Erikoinen pelaaja siinä mielessä, että on ehtinyt urallaan pelata Ruotsin lisäksi jo niin NHL:ssä, KHL:ssä kuin maajoukkueessakin, mutta ei vielä otteluakaan SM-liigassa.

Sakari Salminen, Örebro

Salminen ehti aiemmin piipahtaa SHL:ssä Växjön paidassa kaudella 2015-16. Kattavan KHL-kokemuksen omaava ja Sveitsissäkin pelannut taitava laituri viiletti viime kaudella SM-liigassa Ässien ja HIFK:n paidassa hyvin tehoin. Palaa nyt ulkomaille nälkäisenä, mahdollisuus ottaa iso rooli joukkueessa ja tehdä hyvääkin tulosta. Jos kuitenkin jostain syystä jäisi kärkiketjujen ulkopuolelle, pelihuumori saattaisi joutua koetukselle. Aina hieman arvoituksellinen tapaus.

Joonas Rask, Örebro

SHL-debyyttinsä tekevä ja osittain jopa samasta pelipaikastakin Salmisen kanssa taisteleva Rask on hieman erityylinen pelaaja. Viihtyy Salmista paremmin maalinedusväännöissä. Viime kausi oli pisteiden valossa uran paras SM-liigassa ja rikkoi myös ensi kertaa 20 maalin rajapyykin. Örebrolla on varsin tasainen joukkue ja kilpailu peliajasta tulee olemaan kovaa, varmasti myös suomalaisten kesken. Silti hyvät edellytykset nousta joukkueen avainpelaajaksi.

C Moren suomeksi selostettavat SHL-ottelut syyskuussa

la 14.9. klo 18.55 Luulaja-Växjö
to 19.9. klo 19.55 Frölunda-Linköping
la 21.9. klo 18.55 Oskarshamn-Djurgården
to 26.9. klo 19.55 Örebro-Rögle
la 28.9. klo 18.55 Färjestad-Frölunda

Lisäksi cmore.fi suoratoistopalvelussa seuraavat "lisäottelut" katsottavissa alkuperäisselostuksella:

la 14.9. klo 16.10 Frölunda-Brynäs
ti 17.9. klo 19.55 Malmö-Rögle
to 19.9. klo 19.55 Färjestad-Växjö
la 21.9. klo 16.10 Brynäs-Färjestad
ti 24.9. klo 19.55 Leksand-Brynäs
to 26.9. klo 19.55 Skellefteå-Frölunda
la 28.9. klo 16.10 ottelua ei vielä valittu  

Lue myös:

    Uusimmat