Jääkiekon pelaajamarkkinoilla poikkeuksellinen tilanne: "Työpaikkoja häviää – ja varmaan seuroja menee nurin"

5:00
Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttula kertoi seuran tilanteesta ja pelaajamarkkinoiden kehityksestä Tulosruudulle.

Porin Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttula ennustaa jääkiekon pelaajamarkkinoiden kokevan koronaviruksen aiheuttaman seisokin jälkeen merkittävän heilahduksen. Seurat joutuvat olemaan nyt hankinnoissaan tarkkana, mutta samaan aikaan markkinoilla on poikkeuksellisen paljon vapaita pelaajia.

Ässät kohautti maaliskuun lopussa julkaisemallaan harvinaisen avoimella tiedotteellaan, jossa seura kertoi edessä olevista ankarista talousnäkymistä.

Liikevaihdon Ässät arvioi laskevan yli miljoonalla eurolla. Samalla seura julisti hankintakiellon koko pandemian jatkumisen ajaksi. Lähikuukausien ainoaksi taloudelliseksi tavoitteeksi nostettiin seuran jatkuvuuden turvaaminen.

Kehitysjohtaja Tommi Kerttulan mukaan avoimesta tiedotuspolitiikasta tuli pääsääntöisesti hyvää palautetta niin kannattajilta kuin muista SM-liigaseuroistakin. Nyt, kaksi kuukautta myöhemmin, Ässien pelaajatilanne on täsmälleen sama kuin maaliskuussa. Uusia hankintoja ei ole tehty.

Vieläkään Ässillä ei ole antaa täsmällisempää arviota tulevaisuuden luvuista, sillä tähän vaikuttaa hyvin paljon syksyn rajoitustoimet sekä kuluttajien käyttäytyminen vähittäisen avautumisen jälkeen.

– Ei meillä ole tällä hetkellä oikein tietoa siitä. Arvioimme Mustassa joutsenessa (maaliskuun tiedotteessa), että liikevaihtomme tulee putoamaan noin 20 pinnaa, ja tietenkin henkilöstökulut ovat suurin kuluerä – ei (vain) pelaajapalkat, vaan kaikkien meidän palkkamme, Kerttula toteaa MTV Urheilun haastattelussa.

– Ja jos liikevaihto tippuu, niin aika äkkiä siitä saadaan myös suhdeluku, että mikä on sitten henkilöstökulujen kaventamistarve.

– Voi olla, että pelaajabudjetti on tuossa tai sitten se on jokusen satatonnia päälle. Aika näyttää.

”Seuroja tulee varmaan kaatumaan”

Monet seurat ovat päässeet sopimukseen pelaajapalkkojensa leikkaamisesta, minkä myötä lomautuksilta on pääsääntöisesti pystytty välttymään.

Koronapandemialla tulee todennäköisesti olemaan pysyviä vaikutuksia eri viihdebisneksen alojen talouteen, joten myös pelaajien ansaintamahdollisuudet kapenevat.

Esiin nousee kuitenkin ilmiö, joka saattaa olla pelaajien kannalta haitallinen, mutta sillä voi puolestaan olla seurojen tulevaisuuden turvaamisen näkökulmasta positiivisia vaikutuksia.

– Poikkeuksellisen paljon pelaajia on markkinoilla, ja varmaan tämä tilanne on pelaajille tosi haastava ja inhottavakin. Uskon, että myöskin työpaikkoja häviää tämän seurauksena, kun puhutaan globaalisti tästä lajista, Kerttula sanoo.

– Pelaajamarkkinoiden osalta on sanottava se, että varmaan seuroja menee nurin. Nytkin käsittääkseni neljä seuraa Euroopasta on ilmoittanut, etteivät ne osallistu ensi kaudella sarjaan. Se on äkkiä yli sata työpaikkaa pois, mikä on kuitenkin meidän lajillemme aika iso asia, hän muistuttaa.

Näistä neljästä seurasta kaksi ovat KHL:n Kauko-idän seurat Amur Habarovsk ja Admiral Vladivostok, EBEL-liigan tshekkiseura Orli Znojmo sekä norjalainen Stavanger Oilers, joka on väläyttänyt sarjasta pois jäämistä, jos yleisömäärien rajoitukset jatkuvat syksyllä.

Kun Kerttula saa luvan taas tehdä uusia hankintoja, markkinoilla saattaa olla paljonkin valinnanvaraa.

– Meidän kannaltamme tietysti se on niin, että se on aika iso pooli, josta aletaan sitten tekemään täsmähankintoja. Meiltä tietenkin puuttuu vielä kärkipelaajia ja myös syvyyspelaajia. Ja varmaan sektori on sekä itä että länsi. Niissä hankinnoissa pitää sitten onnistua.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja