Lähikuvaa: Tältä näyttää taistelukentälle hyytynyt Leopard 2 -panssarivaunu vahvistamattomassa videossa

Venäjän julkaisemassa vahvistamattomassa videossa näkyy lähikuvissa taistelukentälle jäänyt Leopard 2 -panssarivaunu 0:40
Venäjän puolustusministeriön julkaisemassa videossa näkyy lähikuvissa taistelukentälle jäänyt Leopard 2 -panssarivaunu. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Venäjän puolustusministeriö on julkaissut yllä olevan videon, jossa näkyy taistelukentälle jäänyt saksalaisvalmisteinen Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunu ja yhdysvaltalaisia Bradley-rynnäkköpanssarivaunuja. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Video on mahdollisesti kuvattu Etelä- Zaporizhzhjan alueen Mala Tokmachkan kylän eteläpuolella, josta Venäjä on julkaissut aikaisemminkin todennäköisesti droneilla kuvattua video- ja kuvamateriaalia. 

Yhdysvaltalaismedia Washington Post sanoo vahvistaneensa tilanteesta levinneen, ja alta löytyvän, ilmasta kuvatun videon aitouden. Nyt julkaistu video vaikuttaisi olevan kuvattu samassa paikassa.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa väitetään Ukrainan Leopard 2 -panssarivaunun tuhoutuneen Zaporizhzhian alueella 0:50
Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa väitetään Ukrainan panssaroitujen ajoneuvojen tuhoutuneen Zaporizhzhian alueella. Yhdysvaltalaismedia Washington Post sanoo vahvistaneensa videon aitouden.

Julkaisemaansa, sotilaiden näkökulmasta kuvattua videota Kremlin puolustusministeriö kommentoi saatesanoilla "nyt nämä (vaunut) ovat meidän palkintojamme".

Venäjän puolustusministeriö väittää, että joidenkin ukrainalaisvaunujen moottorit olivat yhä käynnissä, ja Ukrainan taistelijat hylkäsivät taistelukykyisiä panssareita. Puolustusministeriön väitteitä ei ole vahvistettu.

Kuvilla suuri julkisuus

Mala Tokmachkan läheltä levinneet kuvat ovat saaneet huomattavan määrän julkisuutta, sillä niissä nähtiin länsimaiden antamia Leopard 2 -panssarivaunuja ensimmäistä kertaa Ukrainan taistelukentillä.

Venäjä ja Ukraina ovat antaneet Mala Tokmachkan taistelusta hyvin erilaisen kuvan. Venäjä on mitä todennäköisemmin ylikorostanut sen merkitystä, kun taas Ukraina on vähätellyt sitä parhaansa mukaan.

Tällä hetkellä on mahdotonta varmasti tietää, mitä kyseisessä taistelussa todella tapahtui. Esimerkiksi se, millaisia tappioita Venäjä on tilanteessa kärsinyt, on mysteeri.

Pekka Toveri: "Panssaribordelli"

Suomen panssariprikaatin entinen komentaja, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) kommentoi MTV Uutisten puhelinhaastattelussa Venäjän julkaisemia ilmakuvia. Haastattelun aikaan Venäjä ei ollut vielä julkaissut lähikuvavideota.

Toverin mukaan vaunut näyttivät olevan ilmakuvien perusteella siinä kunnossa, että jos ne pystyttäisiin evakuoimaan, ne voisivat olla nopeastikin korjattavissa.

Maan pinnalta kuvatun videon perusteella kuitenkin näyttää siltä, että joko venäläissotilaat ehtivät hylättyjen vaunujen luokse ennen ukrainalaisia tai Ukrainan joukoilla ei ole ollut joko kykyä tai kalustoa evakuoida vaunuja.

Toveri kuvailee videoissa ja kuvissa olevaa näkyä "panssaribordelliksi".

– Panssaribordelli, jossa vaunut ajetaan kasaan, on aina virhe. Jos yksi vaunu ajaa miinaan, on selvää, että siellä tosiaan on niitä miinoja. Muiden ei pitäisi sinne mennä, Toveri sanoo.

"Välillä kaikki menee pieleen"

Sitä, mikä tilanteessa on mennyt Ukrainan kannalta pieleen, on hyvin pienen kuvamateriaalin perusteella vaikea arvioida, Toveri muistuttaa.

– Tositilanteessa tulee tulta vastaan, radioyhteyksiä häiritään, ohjeet ymmärretään väärin. Välillä kaikki, mikä voi mennä pieleen, menee pieleen, Toveri toteaa.

Ukrainan vaunujen "panssaribordelli"-kuvissakin Toveri kiinnittää huomiota siihen, että miehistöt vaikuttavat olevan hyvässä kunnossa. 

Ukrainan tilanteesta julkaisemassa videossa esimerkiksi näkyy, että Bradley-rynnäkkövaunu ajaa miinaan, mutta jalkaväki siirtyy vaunusta ulos "kuin mitään ei olisi tapahtunut", Toveri muotoilee.

– Tässä näkyy länsimaisen kaluston paremmuus venäläiseen verrattuna. Ei henkilövahinkoja ja kalusto on korjattavissa. Monet venäläiset vaunut ovat sellaisia, että jos ajaa miinaan, on tuho katastrofaalinen, hän jatkaa.

Ukraina iski venäläisten tankkikolonnaan – videolla näkyy, kun suuri määrä panssarivaunuja tuhotaan 1:22
Venäläinen versio "panssaribordellista". Tämä video Vuhledarin taistelusta suututti monet Venäjä-mieliset sotakommentaattorit kehnolta näyttävien taktiikoidensa ja kovilta vaikuttavien tappioiden vuoksi. Ukrainan armeijan julkaisema video on helmikuulta 2023.

Lue myös:

    Uusimmat