Ukraina: Olemme saartamassa Bahmutia – tämä tilanteesta tiedetään

Kuvat rintamalinjoista paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen kaksi hidasta kuukautta 0:50
Kuvat rintamalinjoista paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen kaksi hidasta kuukautta Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Ukrainalaisjoukot ovat valloittaneet Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungin lähistöllä olevia keskeisiä kukkuloita, väittää Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar brittilehti Guardianille.

Maliarin mukaan Ukrainan armeija on saartamassa Bahmutia. Ukraina on julkisesti sanonut, että sen tavoitteena on piirittää Bahmut, joka on kuukausien taisteluiden aikana tuhoutunut rauniokaupungiksi.

– Etenemme hyvin Bahmutin molemmilla sivustoilla. Olemme ottaneet haltuumme melkein kaikki avainkukkulat, Maliar sanoo Guardianille.

– Venäläiset ovat ansassa siellä, eivätkä pääse ulos ja nyt he eivät pysty liikkumaan kaupungin sisällä, koska pommitamme kaupunkia kukkuloilta.

Ukraina on vahvistetusti kyennyt kesän vastahyökkäyksensä aikana etenemään Bahmutin etelä- että pohjoispuolella, mutta kuten alla olevasta suomalaisen Black Bird Groupin ylläpitämästä sotakartasta voi nähdä, on kaupunkia puolustavien venäläisjoukkojen saarrostus tällä hetkellä vielä varsin kaukana.

Itä-Ukrainan Bahmutin alueen rintamatilanne 11. elokuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Itä-Ukrainan Bahmutin alueen rintamatilanne 11. elokuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan Ukraina ei vahvistetusti edennyt Bahmutin alueella torstain aikana. Venäjä puolestaan väitetysti eteni Bahmutin alueella "marginaalisesti", ISW kirjoittaa.

Venäjä pyrkii nyt vetämään ukrainalaisjoukkoja pois Bahmutin suunnalta hyökkäämällä toisilla alueilla, Maliar väittää. 

– He ovat altistaneet selustansa lähellä Bahmutia, Maliar jatkaa.

Venäjä aloitti heinäkuun lopulla laajaksi kuvaillun hyökkäyksoperaation Harkovan alueella Kupjanskin suunnalla, joka sijaitsee Bahmutista pohjoiseen. Torstaina Ukraina antoi pakollisen evakuointimääräyksen tuhansille Kupjanskin alueella asuville ukrainalaisille.

Venäläissotilaat joutuvat Ukrainan tarkka-ampujien tähtäimeen Bahmutissa 0:55
Ukrainan julkaisemalla videolla väitetysti näkyy, miten venäläissotilaat joutuvat ukrainalaisen tarkka-ampujan tähtäimeen Bahmutin alueella. Ukrainan armeijan elokuussa julkaiseman videon aitoutta ei ole vahvistettu, eikä sen kuvausaika ole tiedossa.

Lue myös:

    Uusimmat