ISW: Ukraina on edennyt merkittävästi Zaporizhzhjassa – Venäjällä pulaa reserveistä: "Mikä tahansa läpimurto voi olla ratkaiseva"

Ukrainalaisjoukot ovat edenneet "taktisesti merkittävästi" Länsi-Zaporizhzhjan alueella, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Paikallistetun kuvamateriaalin perusteella ukrainalaisjoukot ovat saavuttaneet Robotynen kylän laitamat. Ukraina on pyrkinyt hyökkäämään alueella yli kahden kuukauden ajan.

ISW kuitenkin huomauttaa, ettei tietoa ukrainalaisasemien pysyvyydestä ja laajuudesta ole. Kyse voi siis olla esimerkiksi vain tilapäisestä tiedustelusta.

Ajatushautomon mukaan ukrainalaisjoukkojen eteneminen on joka tapauksessa merkittävää, sillä Venäjä on käyttänyt runsaasti vaivaa, aikaa ja voimavaroja puolustaakseen aluetta.

Venäläisten sotakommentaattorien mukaan ukrainaisjoukot pakottivat venäläissotilaat vetäytymään itse Robotynen kylään torstain ja perjantain aikana.

Suomalaisen Black Bird Groupin analysoimien satelliittikuvien perusteella Robotynen ja Kopanin kylät muodostavat alueella Venäjän ensimmäisen varsinaisen puolustuslinjan ytimen.

Läpimurrosta ei voida puhua, sillä näiden kylien takana on vielä ilmeisesti neljä puolustuslinjaa. Näistä Ukrainan näkökulmasta katsottuna toinen on Black Bird Groupin Pasi Paroisen mukaan "valmisteltu pääpuolustuslinja".

Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne 11. elokuuta.
Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne 11. elokuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Venäjä lähettänyt vahvistuksia

Ajatushautomo ISW arvioi, että Ukrainan vastahyökkäys näyttää pakottavan Venäjän siirtämään joukkojaan muilta alueilta Länsi-Zaporizhzhjaan.

Robotynen alueelle ei ilmeisesti kuitenkaan ole ilmestynyt reservissä olleita venäläisjoukkoja, vaan apuja on haettu sellaisista yksiköistä, jotka olivat jo käytössä toisaalla.

Venäjän 42. moottoroidun jalkaväkidivisoonan osat ovat olleet päävastuussa Robotynen alueen puolustamisesta Ukrainan vastahyökkäyksen alusta alkaen, ISW toteaa.

Venäläislähteiden mukaan Robotynen alueella on raskaissa taisteluissa nyt myös 7. kaartin laskuvarjodivisioonan osia. Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov puolestaan väitti torstaina 10. elokuuta, että Vostok Akhmat -pataljoonan sotilaat puolustavat Robotynea.

7. kaartin laskuvarjodivisioona on nyt pilkottu kahteen, jopa kolmeen osaan eri rintamille, ISW kirjoittaa. Divisioonan osia on Robotynen lisäksi ainakin Etelä-Ukrainan Hersonin alueella, jossa ne puolustavat Dneprjoen rantaa.

Toisin sanoen Venäjän sodanjohto vahvistaa Robotynen seutua heikentämällä toisen alueen puolustusta. 

Britannian puolustusministeriön mukaan Robotynen lähettyvillä taistelleet Venäjän 70. ja 71. moottoroidut kiväärirykmentit ovat kärsineet kovia tappioita raskaissa taisteluissa. 

– On olemassa realistinen mahdollisuus, että laskuvarjoukkojen saapuminen mahdollistaa näiden rykmenttien osien lepoon pääsemisen, ministeriö kirjoittaa.

Kuvat rintamalinjoista paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen kaksi hidasta kuukautta 0:50
Kuvat rintamalinjoista paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen kaksi hidasta kuukautta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

"Läpimurto voi olla ratkaiseva"

Venäjän päätös lähettää yhdellä alueella taistelevia joukkoja apuun toisaalle rintamalle viittaa siihen, ettei Venäjällä ole käytössään operatiivisia reservejä, joita se voisi heittää valitsemilleen alueille, ISW katsoo.

Sen sijaan Ukrainalla on yhä reservejä, joka mahdollistaa joukkojen kierrättämisen, ISW arvioi.

– Venäläisjoukkojen kuluttamisen jatkaminen luo mahdollisuuden sille, että mikä tahansa Ukrainan läpimurto voi olla ratkaiseva, ISW kirjoittaa.

– Läpimurron tapahtuessa venäläisjoukkojen pitäisi peräytyä valmisteltuihin puolustusasemiin ilman merkittävää tukea, ajatushautomo jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat