Istu ennen kuin ostat – näin valitset sopivan työtuolin!

Työtuoli huolehtii etätyötä tekevän tai koululaisen työskentelymukavuudesta ja ergonomisesta istumisasennosta. Tärkein ominaisuus on yhä vakio: laadukaskin tuoli menee nimittäin hukkaan ilman oikeita säätöjä. Näillä vinkeillä pääset alkuun sopivaa työtuolia valitessa.

Työtuolikaupoilla ominaisuudet, kuten istuttavuus ja ulkonäkö, ovat tärkeitä kriteerejä, mutta ihan ensimmäiseksi kannattaa ottaa huomioon tila, johon tuolia ollaan hankkimassa.

– Avoimessa myymälätilassa työtuoli saattaa vaikuttaa sopivalta, mutta kotiin saavuttaessa huomataankin sen olevan auttamattomasti liian pieni tai suuri työpöytään nähden. Hyvä lähtökohta työtuolin hankintaan onkin miettiä, miten se istuu käytettävissä olevaan tilaan, Riikka Leskinen JYSK:stä vinkkaa.

Tilan lisäksi työtuolin tulee sopia käyttäjälleen mahdollisimman hyvin. Hyvässä työtuolissa on monipuolisesti säätövaraa, esimerkiksi istumakorkeus sekä selkä- ja käsinojien liikkuvuus tulee olla helposti säädettävissä. Kipeytynyt niska-hartiaseutu ei totisesti lisää työniloa, joten tuolin ergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota.

– Hyvä työtuoli antaa parhaan mahdollisen tuen selälle. Siinä on miellyttävä istua työskentelemässä useita tunteja ilman, että selässä ja hartioiden tai käsivarsien alueella tuntuu jäykkyyttä. Huono istuma-asento vetää helposti ryhdin ja koko olemuksen kasaan, Leskinen muistuttaa.

Hyvän istuma-asennon löytymiseen vaikuttavat ainakin työpöydän korkeus, käyttäjän pituus ja näyttöpäätteen sijoittelu pöydällä. Työtuoli on myös hyvä päivittää säännöllisin väliajoin olosuhteiden tai käyttötarkoituksen muuttuessa. Vaihtaminen ei vie vararikkoon, sillä markkinoilta löytyy laadukkaita vaihtoehtoja jokaiselle kukkarolle.

Työtuoli voi olla myös sisustuselementti

Materiaaleilla ei ole työtuolin ergonomian kannalta juuri merkitystä, vaan kyseessä on ennemminkin makuasia. Vaihtoehtoja löytyy - työtuolin saa omien mieltymysten mukaan nahalla tai kankaalla verhoiltuna. Suosittu vaihtoehto on myös erittäin kevyt verkkoselkänoja.

– Monelle tulee työtuolista mieleen se perinteinen musta, maskuliinisen jäykkä tuoli, jossa on nitisevät pyörät alla. Siksi kuluttaja saattaakin yllättyä tämän päivän monipuolisesta tuolitarjonnasta, Leskinen kertoo.

Kotiin hankittavan työtuolin ei tarvitse enää olla irrallinen muusta sisustuksesta.

– Kotitoimisto voi tänä päivänä olla juuri käyttäjänsä näköinen.

Älä osta istumatta!

Uutta työtuolia etsiessä moni hakee ensin taustatietoa verkosta. Kun ostopäätös on syntynyt, kannattaa tuoleja lähteä ehdottomasti kokeilemaan paikan päälle alan liikkeeseen.

– Työtuolin on tunnuttava omalta siihen istuttaessa – kannattaa kokeilla useita malleja, kunnes miellyttävin vaihtoehto löytyy. On tärkeää tuoda myös perheen koululaiset koeistumaan omat työtuolinsa, Leskinen toteaa.

Viimeiset säädöt tuoliin tehdään vasta, kun työpisteen uusi tulokas on ehditty tuoda liikkeestä kotiin. Tätä ennen asiantuntevaa apua on kuitenkin saatavissa.

– Alan myyjältä kannattaa kysyä rohkeasti apua; heidän asiantuntemuksestaan on hyötyä tuoliin liittyvien säätöjen ja oikeanlaisen istuma-asennon löytämisessä.

Katso myös Suomen kaunein koti:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja