Israel, Tanska ja Itävalta sopivat koronarokoteyhteistyöstä – taustalla EU-kritiikki ja huoli nykyrokotteista

Israel, Tanska ja Itävalta ovat sopineet tekevänsä yhteistyötä koronarokotteiden kehittämisessä. Asiasta kertoivat torstaina Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu, Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen, jotka tapasivat toisensa Jerusalemissa. 

Maat perustavat tutkimus- ja kehitysrahaston ja aloittavat yhteistyön tulevien koronarokotteiden tuottamiseksi, Netanjahu kertoi tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa tiedossa ei ole, kauanko nykyiset koronarokotteet ovat tehokkaita.

–  Puoli vuotta, vuoden, kaksi vuotta, enemmän, vähemmän? Emme tiedä. Siksi on tärkeää suojata kansamme pandemian uusiutumiselta tai mutaatioilta, hän jatkoi. 

Kurz kritisoi tapaamisen alla EU:n lääkeviraston (EMA) toimintaa liian hitaaksi rokotteiden hyväksymisessä. Kurz sanoi periaatteessa kannattavansa viraston toimintaa, mutta sanoi hitauden ja rokotteiden valmistuksessa ilmenneiden pullonkaulojen rampauttavan sen toimintaa.

Kurzin mukaan mahdollisia uusia koronavirusmutaatioita vastaan tarkoitettujen toisen sukupolven rokotteiden hankinta ei pitäisi kokonaan enää riippua EU:sta.

2:25
Johnson & Johnson -rokote saanee myyntiluvan ensi viikolla, mutta onko se pelastus rokotustahdille? Näin asiantuntija vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja