Presidentti Halonen MTV:lle: Venäjä tarjoaa Sputnik-rokotteen tuotantoteknologiaa Suomelle – "Vien asian eteenpäin"

Venäjä tarjoaa Suomelle mahdollisuutta saada käyttöön Sputnik-koronarokotteen valmistusteknologiaa 1:49

Presidentti Tarja Halonen vahvistaa MTV Uutisille Venäjän tarjonneen Suomen käyttöön Sputnik V  -koronavirusrokotteen valmistusteknologiaa. Aiemmin asiasta kertoi Venäjän valtion omistama uutistoimisto TASS.

Asia nousi esiin, kun Halonen oli yhteydessä Venäjän parlamentin ylähuoneen puheenjohtajaan Valentina Matvienkoon Maailman terveysjärjestö WHO:n pyynnöstä. Halonen kuuluu WHO:n eurooppalaisen koronaryhmään Suomen edustajana.

WHO:n pyyntö liittyi siihen, että Sputnik-rokote saataisiin yleiseen hyväksyntäprosessiin, jotta siitä olisi laajemmin kansainvälistä hyötyä. Matvienko nosti keskustelussa yllättäen esiin tarjouksen tuotantoteknologian toimittamisesta Suomelle.

– Kiitin tiedosta ja sanoin, että minulla ei tietenkään ole mitään valtuutusta sanoa siihen mitään sen enempää. Muuta kuin että vien asian eteenpäin hallituksessa ministeri (Krista) Kiurulle, Halonen kertoo.

Kiuru (sd.) on hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri.

Halonen sanoo pitävänsä kysymystä tarjouksen hyväksymisestä lähinnä terveyspoliittisena.

– En ota tähän sen enempää kantaa, mitä muita asioita tässä mahdollisesti on. Se on ministeri Kiurun ja hallituksen asia pohtia.

Halonen ei myöskään ota kantaa siihen, miten Suomen hallituksen pitäisi tarjoukseen suhtautua.

– Sinänsä pidämme (WHO:n koronaryhmässä) tietenkin hyvänä sitä, että nämä Venäjän rokotteet menevät yleiseen hyväksyntäprosessiin. Se on sitten ihan myöhempien aikojen asia, ja hallituksen ja ministerien asia, mitä he tekevät tälle ehdotukselle, Halonen sanoo.

Ennen keskustelua Matvienkon kanssa Halonen sai taustoitusta rokoteasiaan sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Nohynek: Osaamista rokotevalmistamiseen on, ei sopivia tiloja

THL:n ylilääkäri Hanna Nohenyk kertoo MTV Uutisille, että Suomessa olisi rokotteen tuotantoon vaadittavaa osaamista mutta ei sopivaa tuotantopaikkaa.

– Itä-Suomen yliopistolla olisi kyseisen tekniikan tietotaito, mutta laajan skaalan GMP-tuotantotilat pitäisi pystyttää, Nohynek kommentoi.

GMP (Good Manufacturing Practice) viittaa lääkkeiden hyviin tuotantotapoihin, joilla tarkoitetaan niitä lääkevalmistuksen ja laadunvarmistuksen järjestelyjä ja menettelytapoja, joilla varmistetaan, että lääkkeet täyttävät valmistuksen osalta kaikki niille asetetut vaatimukset.

Sputnik-rokotteessa käytetään muunneltua adenovirusta, jonka avulla keho tuottaa koronan vasta-aineita. Rokote annetaan kahtena pistoksena.

Euroopan lääkevirasto EMA aloitti tänään Sputnik V-rokotteen arvioinnin myyntilupahakemusta varten. Jo ennen EMA:n käsittelyä rokote on otettu käyttöön yhdessä EU-maassa, Unkarissa. Lisäksi myös Tsekki ja Slovakia ovat tilanneet sitä Venäjältä.

Venäjän valtion kehitysrahasto RDIF:n mukaan yli 40 maata on rekisteröinyt Sputnik V:n. Tiedelehti Lancetin mukaan venäläinen rokote on 91,6-prosenttisen tehokas covid-19-tautia vastaan. 


Lue myös:

    Uusimmat