Israel jatkoi Khan Yunisin kaupungin pommittamista – "Täällä on menossa joukkomurha"

WHO:n johtoon kuuluvan Michael Ryanin mukaan humanitaarista apua saadaan koko ajan Gazaan niin vähän, että väestö on nääntymässä nälkään.

Israel jatkoi torstain vastaisena yönä Gazan eteläosassa sijaitsevan Khan Yunisin kaupungin pommittamista. Alueella olevien avustustyöntekijöiden mukaan raskaita taisteluita on viime päivinä käyty varsinkin kahden sairaalan ympäristössä.

Israel on syyttänyt palestiinalaistaistelijoita sairaaloiden käyttämisestä suojapaikkoina, minkä järjestöt ovat kiistäneet.

Hamasin valvoman Gazan terveysministeriön mukaan yön iskuissa sai surmansa ainakin 119 ihmistä.

– Täällä on menossa joukkomurha, kiteytti Lääkärit ilman rajoja -avustusjärjestön palestiinalaisalueiden toimintojen johtaja Leo Cans.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n johtoon kuuluvan Michael Ryanin mukaan humanitaarista apua saadaan koko ajan Gazaan niin vähän, että väestö on nääntymässä nälkään.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA kertoi torstaina, että kansainvälisen rahoitusavun keskeytyminen saattaa pakottaa järjestön lopettamaan toimintansa alueella helmikuun loppuun mennessä.

Useat maat, Suomi mukaan lukien, ovat keskeyttäneet avustuksensa UNRWA:lle sen jälkeen, kun Israel väitti ainakin 12 työntekijän osallistuneen hyökkäykseen Israelissa 7. lokakuuta. YK on luvannut, että väitteet tutkitaan ja mahdollisia syyllisiä rangaistaan.

Hamas-johtajaa odotettiin Kairoon

Äärijärjestö Hamasin johtajan Ismail Haniyan oli määrä saapua torstaina Kairoon keskustelemaan Gazan aselepoehdotuksesta. Alkuiltaan mennessä Hamas-johtajan saapumisesta Kairoon ei kuitenkaan ollut tietoa.

Yhdysvaltain, Israelin, Qatarin ja Egyptin edustajien muotoilema ehdotus vaiheittain toteutettavasta aselevosta sisältää myös humanitaarisen avun toimittamista Gazaan.

Äärijärjestö Hamasin nimettömänä pysytelleen lähteen mukaan kolmivaiheinen ehdotus alkaisi kuuden viikon tulitauolla, jonka aikana Gazaan toimitettaisiin lisää apua. 

Äärijärjestöjen sieppaamista panttivangeista vapautettaisiin tässä vaiheessa vain naisia, lapsia ja yli 60-vuotiaita miehiä. Israel puolestaan vapauttaisi palestiinalaisvankeja.

YK-tuomioistuin vaatii Israelia estämään kansanmurhaksi tulkittavat toimet Gazassa 1:39
YK-tuomioistuin vaatii Israelia estämään kansanmurhaksi tulkittavat toimet Gazassa.

Lue myös:

    Uusimmat